ep archivo   bandera de eeuu
TWITTER - Archivo

Les peticions setmanals de desocupació als EUA van baixar fins a les 250.000, la setmana del 5 d'agost, des de les 252.000 registrades la setmana anterior, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra s'ha situat per sota de les previsions del consens, que n'anticipaven 265.000.

Per estats, els majors augments es van produir a Califòrnia (+2,759), Nova Jersey (+965), Texas (+723), Carolina del Sud (+679) i Indiana (+582), mentre que els descensos més importants es van produir en Connecticut (-7,341), Michigan (-1,075), Oklahoma (-921), Geòrgia (-522) i Maryland (-184).

Pel que fa a la mitjana mòbil de les darreres quatre setmanes, aquesta es va situar en 246.750, baixant des de les 249.500 registrades fa set dies.

Pel que fa a les sol·licituds de prestacions regulars, van patir un lleu augment fins a les 1.437.000 des de les 1.430.000 de la setmana anterior i millorant les estimacions del consens, que anticipaven una lleugera pujada fins a les 1.438.000.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Després de la publicació d'aquestes dades, des d'Oxford Economics indiquen que la sorpresa a la baixa de la xifra és un senyal encoratjador, tot i que consideren que les sol·licituds continuaran "enfrontant riscos a l'alça durant la resta de l'any". Tot i així, esperen que el mercat laboral "es mantingui ajustat a curt termini", mentre que "les perspectives per a l'economia continuen sent relativament positives malgrat l'elevada incertesa sobre la inflació i el creixement".

Els analistes de la companyia britànica consideren que l'ocupació mantindrà una tendència alcista constant "llevat que l'economia experimenti una disminució substancial a la demanda laboral". A més, assenyalen que "l'actual escassetat de mà d'obra (particularment al sector de serveis) probablement farà que els ocupadors operin amb més cautela quan es tracta d'acomiadar treballadors ateses les dificultats de contractació i els rígids costos laborals".

A Patheon Economics indiquen que la baixada de les sol·licituds de desocupació encaixen amb les dades, tant oficials com no oficials, que mostren que les intencions de contractació de les empreses continuen sent elevades. "Qualsevol relaxament al mercat laboral és marginal; aquests números no són consistents amb la idea que l'economia nord-americana està en recessió o a prop".

contador