ep pernoctaciones turisticas hoteles turismo

Les pernoctacions en establiments hotelers van baixar un 0,4% el setembre respecte a l'any passat, fins a situar-se a les 37,8 milions, de manera que sumen el seu quart mes consecutiu a la baixa, llastades per la caiguda del mercat internacional, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En concret, les pernoctacions de viatgers residents a Espanya van augmentar un 0,5%, mentre que les dels no residents van disminuir un 0,8%. Mentrestant, l'estada mitjana baixa un 1,0% respecte al setembre del 2017, situant-se en 3,4 pernoctacions per viatger.

Pel que fa a la facturació, va ser de 90,3 euros de mitjana per habitació ocupada, xifra que suposa un increment anual del 0,8%. Durant els nou primers mesos de 2018 les pernoctacions disminueixen un 0,6% respecte al mateix període de l'any anterior.

Per destins, els preferits pels viatgers residents a Espanya van ser Andalusia, Comunitat Valenciana, Catalunya, i Comunitat de Madrid, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del 6%, -1,6%, -5% i 6,6%, respectivament.

El principal destí elegit pels viatgers no residents és Balears, amb un 32,7% del total de pernoctacions. En aquesta comunitat les pernoctacions d'estrangers no varien respecte al setembre de 2017. Els següents destinacions dels no residents són Catalunya (amb el 19,2% del total de pernoctacions i un creixement del 0,4%) i Canàries (amb el 18,7% del total i una disminució del 3,1%).

Pel que fa a l'ocupació hotelera, el setembre es va cobrir el 68,1% de les places ofertes, amb una disminució anual de l'1,4%. El grau d'ocupació per places en cap de setmana no varia i se situa al 72,3%. Balears presenta el major grau d'ocupació per places durant el setembre (83,0%). La segueixen Canàries (76,9%) i Comunitat Valenciana (71,3%).

Segons el país d'origen dels viatgers, els procedents del Regne Unit i Alemanya concentren el 27% i el 21,9%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers al setembre. El mercat britànic baixa un 0,5% i l'alemany un 7,0%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Països Baixos i Itàlia (els següents mercats emissors) registren unes taxes anuals del 2,4%, -4,8% i 2,8%, respectivament.

La facturació mitjana és de 187,4 euros per als hotels de cinc estrelles, de 97,8 euros per als de quatre i de 75,7 euros per als de tres estrelles

PREUS HOTELERS

La taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar al 0,6% el setembre, la mateixa que la del mes passat i 5,7 punts per sota de la registrada fa un any.

Per categories, els preus pugen als establiments d'una estrella de plata (6,6%), dues estrelles d'or (6,0%), una estrella d'or (1,4%), tres estrelles d'or (0,8%), i quatre estrelles d'or (0,3%). Per la seva banda, els preus baixen als establiments de tres i dues estrelles de plata (0,6%), i cinc estrelles d'or (1,2%).

Per la seva banda, l'ingrés mitjana diària per habitació disponible (RevPAR), que està condicionat per l'ocupació registrada als establiments hotelers, arriba als 68,6 euros, amb un descens del 0,2%. Per categories, la facturació mitjana és de 187,4 euros per als hotels de cinc estrelles, de 97,8 euros per als de quatre i de 75,7 euros per als de tres estrelles. Els ingressos per habitació disponible per aquestes mateixes categories són de 141,8, 82,4 i 61 euros, respectivament.

Noticias relacionadas

contador