• El paper del Tribunal de Justícia Europeu, un altre dels punts calents
  • May espera que la cimera de la UE del 18 i 19 suavitzi l'immobilisme dels socis comunitaris
  • El Banc d'Irlanda aconsella a les empreses preparar per a un Brexit 'dur' i sense període de transició
brexit reino unido

La ronda de negociacions del mes d'octubre del procés d'abandonament del Regne Unit de la Unió Europea va deixar bona boca. Tant el ministre del Brexit, David Davis, com el cap negociador del bloc comunitari, Michel Barnier, van assegurar que s'havien produït avenços significatius en el qual semblava un procés enquistat. Però les informacions publicades per 'Bloomberg' que el procés podria fracassar si el bloc d’'els vint-i-set' no fa algunes concessions significatives ha caigut com una galleda d'aigua freda i ha provocat un retrocés en la lliura.

Segons explica aquest mitjà, funcionaris coneixedors de les converses han expressat la seva preocupació sobre l'immobilisme dels socis comunitaris. Segons el mitjà, si després de la cimera de líders de la UE d'aquesta setmana no hi ha un senyal clar que les negociacions arribaran acords en matèries com el comerç i que s'establirà un període de transició més llarg, tot el procés de Brexit entrarà en fallida. A més, indiquen que aquests avenços s'han de fer públics a la ronda de negociacions de desembre.

Les converses han entrat en una mena de carreró sense sortida en què Brussel·les pressiona Londres perquè assumeixi la factura del divorci

Després dels contactes d'octubre, entre els responsables del procés, Barnier va assenyalar que es podria proporcionar un període de gràcia de 2 anys al Regne Unit. És a dir, ampliar el rang temporal de sortida fins 2021. Però les últimes informacions apunten que les converses han entrat en una mena de carreró sense sortida en què Brussel·les pressiona Londres perquè assumeixi la factura del divorci, mentre l'altre costat del canal de la Mànega només volen abordar aquesta qüestió quan hi hagi un acord comercial ferma.

De fet, Europa subordina el futur de les relacions comercials al fet que hi hagi "suficient progrés" al projecte de llei de sortida, els drets dels ciutadans de la UE i la frontera irlandesa. Amb aquest panorama, a menys de 18 mesos per a la data efectiva de sortida, els riscos que Gran Bretanya se surti del bloc sense un acord estan creixent.

LA CLAU ÉS A LA CIMERA DE LA UE

A més, amb la cimera europea en potència, el llenguatge cap al Brexit s'ha endurit notablement, a petició de França i Alemanya, segons 'Bloomberg'.

Aquest dilluns es van distribuir els projectes de conclusions del conclave comunitari que afegeix obstacles addicionals per Regne Unit. De fet, presenten un atac frontal a una de les línies vermelles del Govern de Theresa May, ja que reclamen garantir un paper en el futur acord per al Tribunal de Justícia Europeu, un punt en el qual la primera ministra britànica s'ha mostrat implacable i ha deixat clar que no vol cedir terreny.

May considera com un dels seus triomfs defensar la postura dels més euroescèptics i posar "fi a la jurisdicció directa del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)" al Regne Unit. No obstant això, no descarta que el tribunal mantingui el seu poder durant un període de transició després de la sortida oficial del Regne Unit, període que duraria anys.

S'espera que la cimera d'aquest dijous i divendres posi llum en aquesta història. Amb l'objectiu que les relacions comercials entre el bloc comunitari i Londres sigui un dels temes principals del conclave, May ha viatjat aquest dilluns a Brussel·les per abordar aquest assumpte amb el cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

L'oficina de May ha assegurat que la reunió estava programada des de fa temps però no ha donat més detalls sobre això. En canvi, el sopar no estava publicada a l'agenda de Juncker ni tampoc a la del negociador europeu del Brexit, Michel Barnier, que ha assistit al sopar juntament amb el seu homòleg britànic, David Davis. Segons Bloomberg, els resultats d'aquesta trobada han estat també escassos.

PREPARATS PER AL 'HARD BREXIT'?

La realitat per als mercats i empreses és que no s'ha descomptat una sortida sense acord. Per aquest motiu, les empreses han de preparar per a un Brexit 'dur' i sense període de transició, segons ha assegurat el vicegovernador del Banc d'Irlanda, Ed Silvey, durant el seu primer discurs de rellevància pronunciat des del seu nomenament a la cimera financera organitzada pel Institut de Serveis Financers (FSI, per les sigles en anglès) a Dublín.

És completament plausible que hi hagi un Brexit dur i sense període de transició

"És completament plausible que hi hagi un Brexit dur i sense període de transició, de manera que les empreses han de preparar-se per aquest escenari, particularment el sector d'assegurances", ha afirmat Silvey. En aquest sentit, l'economista va explicar que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea té un impacte "directe" i "material" sobre l'activitat de les empreses que operen a Irlanda, fonamentalment les dedicades a oferir serveis financers i les que compten amb 1 exposició clara al Regne Unit.

Així mateix, Silvey ha indicat que el mateix Banc Central també està desenvolupant plans per fer front al Brexit. D'aquesta manera, ha assignat a experts en supervisió i regulació "veterans" i "experimentats" per avaluar, processar i autoritzar els canvis econòmics que es produiran pel 'divorci', com l'entrada de noves empreses o canvis en les ja existents.

Altres responsables econòmics d'Irlanda, com el secretari general del Departament de Despesa Pública del país, Robert Watt, va dir que si el Regne Unit se'n va de manera desordenada no només seria una "catàstrofe" per al país sortint, sinó també per a la UE en el seu conjunt.

Noticias relacionadas

contador