• El nombre d'hipoteques sobre habitatges va créixer un 16,5% al juliol, segons les dades de l'INE
  • L'import mitjà de les hipoteques es va incrementar un 4,4%
0cbhipoteca23

Les hipoteques a tipus fix segueixen guanyant pes al mercat espanyol. Per als clients és una oportunitat d'assegurar-se un preu que es mantindrà en el futur independentment de l'evolució de l'euríbor. Per a la banca, amb aquest indicador en negatiu que rebrega la seva rendibilitat, és una via d'escapament per obtenir més ingressos amb el seu negoci tradicional de prestar diners, especialment per a la compra d'habitatges.

En concret, al mes de juliol va tornar a incrementar-se el percentatge d'hipoteques a tipus fix, el cost de la qual per al hipotecat es manté invariable fidel a l'acordat en el moment de la seva constitució. Segons les dades publicades avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquests préstecs van aconseguir el 36,6% del total d'hipoteques constituïdes sobre finques i el 38,4% de les hipoteques constituïdes sobre habitatges. El tipus d'interès mitjà va baixar un 14% interanual en el primer cas fins al 3,26%, mentre que en el segon va disminuir un 12,8% fins al 3,12%.

Pel que fa a les hipoteques a tipus variable, aquestes depenen majoritàriament de l'evolució de l'euríbor. És a dir, es fixa un tipus d'interès que és aquest indicador més un diferencial. A l'agost, el tipus interbancari va tancar en un nou mínim històric al -0,156%. És a dir, actualment per a un hipotecat seria més favorable una hipoteca a tipus variable que a tipus fix, però a llarg termini, especialment quan el Banc Central Europeu (BCE) iniciï la normalització de tipus, podria ser una font d'incertesa per les seves finances personals.

Al juliol, el tipus d'interès mitjà a l'inici va ser del 2,49% en hipoteques sobre finques, un 18,8% menys que al mateix mes de l'any anterior. Mentre que en les hipoteques sobre habitatges es va registrar una caiguda del 18% fins al 2,58%. "Els que signin avui un crèdit hipotecari a tipus variable han de tenir en compte que els tipus d'interès i l'euríbor estan en mínims històrics i no estaran així de per vida, per la qual cosa és recomanable fer bé els càlculs basant-se escenaris més negatius", recorda Beatriz Toribio, responsable d'Estudis de Fotocasa.

A més del creixement de la porció d'hipoteques constituïdes a tipus fix, també hi ha canvis en els crèdits vigents. De fet, al juliol hi va haver 6.307 hipoteques en les quals es van registrar canvis en les seves condicions, i el 44% es va deure a modificacions en els tipus d'interès. Després d'aquestes variacions, el percentatge d'hipoteques a tipus fix va augmentar del 10,7% al 16,1% i va disminuir les de tipus variable de 88,6% al 83,1%.

CREIXEMENT DEL CAPITAL PRESTAT

En conjunt, el nombre d'hipoteques sobre habitatges inscrites als registres de la propietat es va situar al juliol en 24.863, un 32,9% més que el juliol del 2016. L'import mitjà d'aquestes hipoteques constituïdes sobre habitatges va augmentar un 3,8% fins als 119.613 euros. En contrast, l'import mitjà del total d'hipoteques inscrites als registres de la propietat, procedents d'escriptures públiques realitzades anteriorment, va baixar un 10,6% fins als 136.413 euros.

Per la seva banda, el capital prestat per a finques urbanes va augmentar un 12,1% interanual fins als 4.497.000 d'euros, mentre que els préstecs per adquirir habitatges es van elevar en un 38% fins als 2.974 milions d'euros. És a dir, les hipoteques constituïdes sobre habitatges van concentrar el 63,4% del capital total prestat al juliol.

Malgrat el creixement, respecte a l'exercici previ, el nombre d'hipoteques sobre habitatges va disminuir un 15,8% al juliol respecte al mes de juny. L'any anterior el descens mensual va ser del 26,2%, mentre que el 2014 i 2015 va augmentar un 5,7% i un 0,4% respectivament. El capital prestat, per la seva banda, va caure un 13,6% al juliol sobre juny, davant del descens del 23,9% de 2016 i els creixements del 0,7% el 2015 i del 6,8% el 2014.

Noticias relacionadas

contador