• Per comunitats, Andalusia va liderar les execucions sobre habitatges seguida de Comunitat Valenciana i Catalunya
cbviviendas1

El nombre d'execucions hipotecàries sobre habitatges habituals es va situar en 1.584 en el tercer trimestre, xifra un 43,2% inferior a la del trimestre anterior i un 59,8% per sota de la del mateix període del 2016, segons l'estadística d'execucions hipotecàries publicada aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

No totes les execucions d'hipoteca acaben amb el llançament (desnonament) dels seus propietaris

L'objectiu principal d'aquesta estadística és oferir trimestralment el nombre de certificacions d'execucions hipotecàries iniciades i inscrites en els Registres de la Propietat durant el trimestre de referència. Estadística recorda que no totes les execucions d'hipoteca acaben amb la sortida (desnonament) dels seus propietaris.

En el tercer trimestre es van iniciar 9.025 execucions hipotecàries, un 33,7% menys que en el trimestre anterior i un 38,4% menys en taxa interanual. D'aquestes, 7.783 van afectar finques urbanes (en què s'inclouen els habitatges) i 1.242 a finques rústiques. Les execucions hipotecàries sobre finques urbanes van disminuir un 39,5% en relació al trimestre anterior i un 44,4% respecte al tercer trimestre del 2016. Dins les finques urbanes, 4.676 execucions van correspondre a habitatges, un 32,6% menys en taxa intertrimestral i un 41,1% en termes interanuals, i d'aquestes 2.071 eren execucions sobre habitatges de persones físiques, un 43,3% menys que en el trimestre anterior (-58,6% interanual).

Per la seva banda, les execucions hipotecàries sobre habitatges de persones jurídiques van totalitzar 2.605 entre el juliol i el setembre, un 11,3% menys que en el mateix període del 2016. Segons l'INE, només el 0,01% dels habitatges familiars existents a Espanya (18.515.300) van iniciar una execució hipotecària durant el tercer trimestre d'aquest any.

Les execucions hipotecàries sobre habitatges van concentrar el 51,8% del total d'execucions hipotecàries en el tercer trimestre d'aquest any. El 17,5% del total d'execucions hipotecàries van ser habitatges habituals de persones físiques, el 28,9% va correspondre a habitatges de persones jurídiques i el 5,4% a altres habitatges de persones físiques. Per la seva banda, les execucions hipotecàries d'altres urbanes (locals, garatges, oficines, trasters, naus, edificis destinats a habitatges, altres edificis i aprofitaments urbanístics) van representar el 30,8% del total.

El 22% de les execucions hipotecàries en el tercer trimestre van ser sobre habitatges nous i el 78% sobre usats. Així mateix, el nombre d'execucions hipotecàries sobre habitatges nous va augmentar un 24,4% en taxa anual i el d'usats va baixar un 48,7%.

ANDALUSIA LIDERA LES EXECUCIONS HIPOTECÀRIES SOBRE HABITATGES

Per comunitats autònomes, Andalusia va liderar les execucions sobre habitatges en el tercer trimestre, amb un total de 1.425, seguida de la Comunitat Valenciana (915) i Catalunya (677). En la banda oposada es van situar Navarra (11), el País Basc (19) i La Rioja (31). Sobre el total de finques, Andalusia també va encapçalar el nombre d'execucions hipotecàries, amb 2.099, seguida de la Comunitat Valenciana (2.074) i Catalunya (988). Per la seva banda, Navarra (20), el País Basc (32) i Astúries (53) van registrar el nombre més reduït.

Segons el portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José Luis Martínez Campuzano, "l'important no és tant aquest fort descens, com el fet que els bancs espanyols no estan deixant sense solucions les famílies en els casos més vulnerables". En aquest sentit, recorda algunes de les mesures preses per les entitats de crèdit durant els últims anys, com el refinançament o reestructuració d'un 18% de la cartera hipotecària o que més de 85.000 famílies en risc d'exclusió social s'hagin "beneficiat de diferents mesures de protecció relacionades amb l'habitatge incloent-hi la moratòria hipotecària". No obstant això, apunta aquest expert, el "fonamental" ara mateix és que "els bancs espanyols financin el creixement que generi ocupació i prosperitat. Aquesta hauria de ser ara la seva prioritat", conclou.

Noticias relacionadas

contador