• En aquest Projecte de Llei també es recull l'abaratiment de les comissions d'amortització anticipada dels préstecs a tipus variable
cbguindos short

El Govern ha aprovat aquest divendres el Projecte de Llei (PL) de Crèdit Immobiliari que inclou una ampliació a nou quotes mensuals el límit d'impagaments i a una quantia que superi el 2% del capital concedit, 2.000 euros de cada 100.000, el requisit perquè l'entitat financera pugui iniciar l'execució del préstec durant la primera meitat de la seva vigència.

Durant la segona meitat, el percentatge és del 4% o de 12 quotes mensuals impagades. En aquest Projecte de Llei també es recull l'abaratiment de les comissions d'amortització anticipada dels préstecs a tipus variable, fins a anul·lar-se a partir de cinc anys.

En aquesta mesura del Govern també es registra que les comissions per conversió de tipus variable a fix se suprimeixen a partir del tercer any i es rebaixen les despeses de notaria i registre. "En el cas de la comissió de cancel·lació, els nous percentatges s'apliquen a les hipoteques signades amb posterioritat a l'entrada en vigor la nova llei, mentre que les relatives a la conversió de variables a fixos afecten els contractes hipotecaris vius", informa el comunicat emès pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Font: Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat

Durant els set dies previs a la signatura del contracte, l'hipotecat haurà de ser informat del seu contingut i de l'existència de clàusules potencialment abusives o opaques. També es prohibeixen, d'altra banda, amb caràcter general, les anomenades vendes vinculades, és a dir, aquelles que obliguen el consumidor a acceptar una sèrie de productes financers com a condició per obtenir la hipoteca. "Amb la nova norma, les entitats financeres han de plantejar al consumidor ofertes alternatives, és a dir, amb o sense productes associats", indica el comunicat. En aquestes vendes combinades, l'entitat financera informarà dels diferents pressupostos, com una mesura de transparència obligatòria.

Font: Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat

Aquesta llei s'envia ara al Congrés per iniciar la tramitació parlamentària i compta amb un ampli consens polític. "És el resultat de la transposició de la Directiva europea sobre contractes de crèdit celebrats amb els consumidors per a béns immobles d'ús residencial, tot i que en alguns aspectes va més enllà amb l'objectiu de reforçar la seguretat jurídica i l'equilibri contractual entre prestador i prestatari" , aposten des de l'organisme que dirigeix ​​Luis de Guindos.

En concret, la norma inclou incentius per a la transformació de crèdits hipotecaris que passin de variables a fixos i és més ambiciós pel que fa al reforçament dels requisits de transparència. A més, la Directiva circumscriu l'àmbit d'aplicació als consumidors, mentre que la norma aprovada s'amplia als autònoms.

Fuente: Ministerio de Economía, Industria y Competitividad
contador