ep una mujer pone gasolina a su vehiculo en una gasolinera a 17 de junio en madrid espana
A. Pérez Meca - Europa Press

El 90% de les gasolineres britàniques s'han quedat sense combustible a les principals ciutats angleses aquest dilluns, després que les compres de pànic aprofundissin en una crisi de la cadena de subministraments desencadenada per l'escassetat de camioners.

La greu escassetat de camioners a Gran Bretanya després del Brexit ha sembrat el caos en les cadenes de subministraments de tot tipus de productes, des dels aliments fins al combustible, augmentant l'espectre de les interrupcions i les pujades de preus durant el període previ al Nadal.

Tot just uns dies després que el govern del primer ministre, Boris Johnson, gastés milions de lliures per evitar una escassetat d'aliments a causa de la pujada dels preus de gas natural i el seu subproducte, el diòxid de carboni, els polítics han demanat repetidament a la gent que s'abstingui de fer compres de pànic.

Així i tot, cues de desenes de cotxes sortien de les gasolineres a tot el país aquest diumenge, acabant amb els subministraments i obligant moltes gasolineres a tancar. Els sortidors de totes les ciutats britàniques estaven tancats o tenien cartells que deien que el combustible no estava disponible, tal com recull Reuters.

"Alguns dels nostres membres, grans grups amb una important cartera d'emplaçaments, informen que el 50% dels sortidors de combustible estan secs des d'ahir. Alguns fins i tot informen que fins al 90% ho estan", ha dit el president de la Associació de Detallistes de Benzina (PRA, per les sigles en anglès), Brian Madderson.

L'Associació de Detallistes de Gasolina representa els minoristes de combustible independents, que actualment representen al seu torn el 65% de totes les gasolineres del Regne Unit.

Gairebé un terç de les gasolineres britàniques de BP s'han quedat sense els dos principals graus de combustible. Les compres de pànic han obligat el govern a suspendre les lleis de competència i permetre que les empreses treballin juntes per alleujar l'escassetat.

El secretari de Comerç, Kwasi Kwarteng, ha dit que la suspensió permetrà a les empreses compartir informació i coordinar la seva resposta.

"Aquesta mesura permetrà al Govern treballar de forma constructiva amb els productors de combustible, proveïdors, transportistes i minoristes per garantir que les interrupcions es minimitzin en la mesura del possible", ha declarat el departament de negocis en un comunicat.

El Govern va anunciar aquest diumenge un pla per expedir visats temporals a 5.000 camioners estrangers. Els líders empresarials han advertit que el pla del Govern és una solució a curt termini i no resoldrà l'aguda escassetat de mà d'obra.

Noticias relacionadas

contador