poligono industrial zona franca barcelona

BBVA Research revisa a l'alça la seva previsió de creixement per al 2023 en 0,2 dècimes, de manera que el PIB d'Espanya creixerà un 1,2% gràcies a la bona feina de les comunitats autònomes més lligades a la construcció i a les exportacions, malgrat l'expectativa d'un mal inici d'any.

"Gràcies a la recuperació de l'economia europea a partir del segon trimestre de l'any i a la certesa més gran sobre el cost de l'energia, s'observarà una acceleració de l'activitat industrial i de les exportacions de béns a la segona meitat del 2023", assenyala el servei d'estudis de l'entitat.

Les regions amb més pes de la indústria es beneficiaran en major mesura d'aquesta millora, i el País Basc, Navarra i Galícia lideren les revisions a l'alça (+0,5 punts percentuals), seguides per les de la resta del nord, Catalunya i Comunitat Valenciana.

"Tot això, facilitat per la recuperació progressiva de la demanda europea, la resolució dels colls d'ampolla i la reducció de la incertesa", afegeixen.

Pel que fa al 2022, BBVA Research confirma la previsió de creixement per al PIB espanyol fins al 4,6%, impulsat principalment per un comportament més dinàmic del consum així com de la inversió i de les exportacions de béns.

Per al 2024, BBVA Research confia que el creixement s'incrementarà fins al 3,4%. En aquest cas, l'impuls dels Fons Next Generation EU (NGEU), una certesa més gran, la menor inflació i l'augment de renda de les llars afavoriran el dinamisme més gran de l'economia. Aquesta acceleració serà més gran a les comunitats amb més pes de la indústria, afavorides per l'eliminació dels colls d'ampolla en la producció de béns. Per contra, les comunitats turístiques, una vegada normalitzada l'afluència, experimentaran un creixement més baix.

TURISME, INFLACIÓ I FONS NGEU

El servei d'estudis del banc ha assenyalat diversos riscos que cal tenir en compte a l'economia espanyola per als propers anys: l'embranzida del turisme, la inflació i els Fons Next Generation EU (NGEU).

Pel que fa al turisme, fan referència a la possibilitat que no empenyi tant com durant els dos últims anys i els dubtes sobre la seva evolució durant els propers trimestres, atesa la pèrdua de competitivitat registrada, l'ajust de la demanda per la caiguda dels ingressos de les llars i els possibles canvis als hàbits de consum. "Espanya, juntament amb Portugal, és el país on més s'han accelerat els preus d'allotjament el 2022, i les principals zones receptores de turisme estranger són les que més han pujat preus, amb l'excepció de les Canàries, que no va poder aprofitar plenament la temporada d'hivern del 2022", comenten.

Pel que fa a la inflació, veuen que es pot mantenir elevada durant els propers mesos. "L'avenç en els preus, abans principalment lligat a l'energia, s'està generalitzant, cosa que apunta que les empreses intenten recuperar part de la rendibilitat perduda. Els salaris augmenten, però sense recuperar la capacitat de compra prepandèmia, i per tant, la consolidació del pacte de rendes serà clau per a l'evolució futura de la inflació”, expliquen.

Finalment sobre l'execució dels fons NGEU, consideren que sembla que està guanyant vigor, però el seu impacte encara trigarà a arribar a les famílies i les empreses. "Ja es comença a registrar una acceleració en la licitació d'obra en comunitats com Castella-La Manxa, Comunitat Valenciana, Andalusia i Catalunya. A mesura que l'execució dels fons agafi tracció, les comunitats més dependents de la despesa pública i les proveïdores dels béns necessaris per a la inversió se'n poden veure més beneficiades", afirmen.

Noticias relacionadas

contador