cbalemania8 short

El creixement econòmic alemany s'ha estancat. El Producte Interior Brut (PIB) es va mantenir sense canvis durant el quart trimestre del 2018, al 0,9%, en comparació amb el mateix període de l'any anterior, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina Federal d'Estadística d'Alemanya (Destatis). Mentrestant, la confiança empresarial va baixar fins a mínims de desembre de 2014 davant la debilitat de l'economia.

El 2018, hi va haver dues fases diferents de desenvolupament econòmic a curt termini a Alemanya. El PIB va augmentar un 0,4% durant el primer trimestre i un 0,5% durant el segon trimestre. Durant el tercer trimestre, però, el PIB va baixar un 0,2%. Per a tot l'any de 2018, això va ser un augment de l’1,4%.

Les contribucions trimestrals al creixement van provenir principalment de la demanda interna. Durant el quart trimestre de 2018, la formació bruta de capital fix, especialment en la construcció (1,3%), però també en maquinària i equip (0,7%), va augmentar notablement en comparació amb el tercer trimestre del 2018. La despesa en consum final de les llars va augmentar lleugerament (0,2%), mentre que la despesa en consum final del govern va créixer notablement (1,6%). No obstant això, el desenvolupament del comerç exterior no va fer una contribució positiva al creixement durant el quart trimestre. Segons els càlculs provisionals, les exportacions i importacions de béns i serveis van augmentar un 0,7% cadascuna respecte al trimestre anterior.

La despesa en consum final de les llars va augmentar lleugerament durant el quart trimestre, 0,2%

En una comparació interanual, les contribucions positives també van provenir principalment de la formació bruta de capital fix. A més, la despesa en consum final de les llars va augmentar en un 1,0% ajustat al preu, i la despesa de consum final del govern, en un 1,8%.

No obstant això, la demanda externa va caure notablement cap a finals de 2018. Segons càlculs provisionals, les exportacions de béns i serveis durant el quart trimestre de 2018 van augmentar només un 0,4%, mentre que les importacions van augmentar un 3,2% durant el mateix període.

Quant a l'ocupació, el desenvolupament econòmic durant el quart trimestre del 2018 es va aconseguir amb 45,2 milions de persones amb feina, xifra que va representar un augment de 507.000 persones, un 1,1% més respecte a l'any anterior.

D'altra banda, Alemanya va tancar el 2018 per cinquè any consecutiu amb un superàvit, en aquesta ocasió de 58.000 milions d'euros, l'equivalent a l’1,7% del producte interior brut (PIB). Respecte a l'any anterior, els ingressos van augmentar amb un 4,7% de nou notablement i en major mesura que les despeses, que van créixer un 3,2%.

LA CONFIANÇA EMPRESARIAL BAIXA PER LA DEBILITAT

El febrer, la confiança empresarial va baixar fins al mínim des del desembre del 2014, a causa de l’augment de la preocupació en les empreses alemanyes davant la debilitat de l'economia. Segons l'Institut de Recerca Econòmica alemany (Ifo), l'índex de confiança empresarial en el conjunt d'Alemanya va empitjorar el febrer fins als 98,5 punts, des dels 99,3 punts de gener.

Les empreses van valorar pitjor la seva situació actual, mentre va augmentar el pessimisme respecte a les expectatives per als pròxims sis mesos. "Aquests resultats i altres indicadors assenyalen un creixement econòmic durant el primer trimestre del 0,2%. La conjuntura alemanya segueix sent feble", ha dit el president d'Ifo, Clemens Fuest.

Al sector manufacturer, la confiança empresarial va baixar de nou per sisè mes consecutiu a causa, principalment, del fet que la valoració de la situació actual va ser molt pitjor i del fet que augmenta el pessimisme. Per la seva banda, al sector serveis, la confiança empresarial va empitjorar notablement, mentre que al sector comercial va pujar una mica perquè les perspectives per als propers sis mesos van ser menys pessimistes. La confiança empresarial va millorar en el comerç minorista, tot i que va empitjorar en el majorista. Al sector de la construcció la confiança va tornar a empitjorar tant el febrer com el gener.

Noticias relacionadas

contador