• L'augment dels salaris facilita al BoE justificar la pujada de tipus dels propers mesos
cabina londres taxi

Les estimacions publicades per l'ONS (Office of National Statistics) aquest dimecres van mostrar un total d’1,45 milions de ciutadans britànics sense feina durant l'últim trimestre de 2017, amb 24.000 ciutadans més en recerca activa de feina que durant el temps d'agost a octubre, però 127.000 menys que durant el mateix període de l'any anterior. D'aquesta manera, la taxa d'atur es va situar al 4,3%, des del 4,7% reflectit l'any anterior, i arriba al nivell més baix des de 1975.

Pel que fa a les dades d'ocupabilitat, 32.250.000 de ciutadans a les illes es trobaven treballant durant l'últim trimestre de 2017, amb 168.000 llocs de treball més que durant el trimestre anterior i 402.000 més que durant el mateix període de 2016. La taxa d'ocupació va ser del 75,3%, superior a la de l'any anterior (74,6%), i la més alta des que comencessin registres similars el 1971.

De la mateixa manera, durant l'últim trimestre del passat exercici, 8.720.000 de ciutadans britànics d'entre 16 i 63 anys no es trobaven treballant ni en recerca activa d'ocupació. D'aquesta manera la taxa d'inactivitat es va situar al 21,2%, per sota de la registrada l'any anterior (21,6%), i de nou la més baixa des de l'inici d'aquest informe en la dècada dels 70.

ELS SALARIS TAMBÉ S'ACCELEREN

Davant la realitat d'un mercat laboral més pressionat per la manca de treballadors en recerca activa de feina, les empreses han de pujar els salaris com a incentiu. Doncs bé, les últimes estimacions de l'ONS mostren com en termes nominals, les pagues al Regne Unit van créixer un 2,6% respecte a l'últim trimestre del 2016 (un 2,8% si s'inclouen bonus). No obstant això, el fort augment dels preus al país britànic continua erosionant els salaris reals, que van caure un 0,2%.

"L'acceleració dels salaris augmenta les possibilitats d'una pujada de tipus al maig." Les dades de l'ONS mostren el creixement "més alt des de setembre de 2015, que porta el desenvolupament dels salaris per sobre de la inflació per primera vegada en nou mesos", apunta Chris Williamson, economista en cap de la consultora britànica IHS Markit. "L'augment dels salaris és un dels majors objectius del Banc d'Anglaterra per a les seves futures pujades de tipus, juntament amb la meta de la inflació, el creixement econòmic i la reducció de la incertesa davant del Brexit", afegeix.

Noticias relacionadas

contador