ventas minoristas

El comerç minorista va registrar un descens històric de les vendes d'un 31,5% a l'abril respecte al mateix mes de 2019, a conseqüència de l'impacte de la crisi sanitària i la suspensió de l'obertura al públic de molts locals i establiments minoristes per la declaració de l'estat d'alarma, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que calcula que entorn d'un 46% de les empreses van romandre tancades al públic.

Amb aquest enfonsament, el més pronunciat de tota la sèrie històrica, les vendes del comerç minorista encadenen dos mesos consecutius de reculades després d'haver-se enfonsat al març més d'un 14%.

Eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació del comerç minorista va caure un 31,6% a l'abril, més del doble que al març (-14,2%).

L'ocupació en el sector del comerç minorista va retrocedir un 2% durant el quart mes de l'any respecte al mateix mes de 2019, enfront de la caiguda del 0,4% registrada a l'abril. L'INE assenyala que l'efecte de l'estat d'alarma sobre el comerç minorista s'ha vist diluït per la possibilitat de les empreses d'acollir-se a expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs), segons els quals el personal continua formant part de l'empresa.

En taxa mensual (abril sobre març) i eliminat l'efecte estacional i de calendari, les vendes del comerç minorista es van desplomar un 20,4%, més del que van caure al març (-15,5%).

La declaració de l'estat d'alarma va comportar el tancament al públic de locals i establiments minoristes, a excepció dels establiments comercials detallistes d'alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, combustible per a l'automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència.

Segons l'INE, això ha propiciat un increment del comerç electrònic: les vendes de les empreses l'activitat principal de les quals és el comerç al detall per correu o Internet van augmentar a l'abril un 52,9% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Noticias relacionadas

contador