ep familia paseando con mascarillas
VITHAS - Archivo

El nombre d'empreses i famílies que es van declarar en concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) enfront de la impossibilitat d'afrontar els seus pagaments i deutes, ha disminuït un 41,3%, fins a les 1.111, durant el segon trimestre d'enguany respecte al mateix període de 2019, i coincidint amb la crisi de la Covid-19, segons ha publicat aquest dimecres l'Estadística de Procediment Concursal de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'una banda, les famílies que es van declarar en concurs de creditors van descendir fins a les 397, un 46,3% al segon trimestre de l'any en taxa anual. Per un altre, les empreses van baixar un 38,2%, fins a 714 procediments de fallida.

Així, tenint en compte famílies i empreses, el nombre de deutors concursats del segon trimestre es va situar en 1.111, xifra que, si es compara amb el primer trimestre de l'any, és un 26% inferior.

L'INE ha explicat que la declaració d'estat d'alarma recollida al Reial decret 463/2020 ha limitat l'activitat dels jutjats durant el segon trimestre d'enguany, amb una taxa de resposta que s'ha situat en un 55%.

En aquest context, seguint els mètodes i procediments habituals, l'INE ha completat la informació proporcionada pels jutjats a través de la informació publicada al Boletín Oficial del Estado (BOE) fins a recollir informació del 85% dels jutjats que habitualment col·laboren amb l'INE.

Els pròxims trimestres, l'INE considera que "caldria esperar" que l'Estadística del Procediment Concursal reflecteixi gradualment els deutors concursats que s'hagin vist afectats per la crisi originada per la pandèmia del coronavirus.

BAIXADA TRIMESTRAL DE DEUTORS CONCURSATS

En taxa intertrimestral (segon trimestre sobre primer trimestre de 2020), el nombre de deutors concursats es va reduir un 26%, amb un descens del 24,7% del nombre de famílies declarades en concurs i del 26,7% en el cas de les empreses concursades.

De les 714 empreses que van entrar en concurs al segon trimestre, 58 eren societats anònimes, amb una reculada interanual del 39,6%, mentre que 567 eren societats limitades, un 38,3% menys que el segon trimestre de 2019.

Les persones físiques amb activitat empresarial van reduir els processos concursals un 40,2% en taxa interanual i intertrimestral, fins a un total de 73.

Durant el segon trimestre, els concursos voluntaris van baixar un 40,2% en relació al mateix període de 2019, fins a sumar 1.064, en tant que els concursos necessaris van retrocedir un 59,1%, amb un total de 47 processos.

Per classe de procediment, els concursos ordinaris van baixar un 51,9% en taxa interanual i els abreujats van disminuir un 40,2%, fins a 91 i 1.020 processos, respectivament.

COMERÇ, SECTOR AMB MÉS EMPRESES EN CONCURS

El 22,4% de les empreses que van entrar en concurs entre abril i juny tenien com a activitat principal el comerç, mentre que el 15,7% es dedicava a la indústria i energia.

Així mateix, l'estadística reflecteix que el 55,2% de les empreses concursades té menys de sis assalariats, i d'aquestes, el 27,7% no té treballadors a càrrec.

Segons l'INE, el 23,8% del total d'empreses concursades al segon trimestre té una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 21,1% té quatre o menys anys d'antiguitat.

El 23,2% de les empreses concursades amb quatre o menys anys d'antiguitat pertanyen al sector comerç, al mateix temps que el 62,4% de les concursades amb 20 o més anys d'antiguitat es dediquen al comerç i a la indústria i energia.

CATALUNYA, AL CAPDAVANT DELS CONCURSOS

Així mateix, les comunitats autònomes amb major nombre de deutors concursats al segon trimestre d'enguany van ser Catalunya (297), Comunitat Valenciana (173) i Comunitat de Madrid (164), que concentren el 57,1% del total de deutors concursats.

Amb l'entrada en vigor de la Llei Concursal l'1 de setembre de 2004, l'INE va substituir l'antiga estadística de suspensions de pagaments i declaracions de fallida per la de procediment concursal, reemplaçant els conceptes jurídics de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel de concurs de creditors, denominant-se deutors concursats les entitats sotmeses a aquest procés.

Noticias relacionadas

contador