ep cuidadorpersona dependiente
KATARZYNABIALASIEWICZ

El Decret llei aprovat aquest diumenge pel Govern era contundent. A partir del 30 de març, totes les activitats considerades no essencials i que impliquin desplaçaments es paralitzen fins al 9 d'abril. Això afecta, entre altres col·lectius, el de les treballadores de la llar. La llista en la qual es detalla quins eren són serveis essencials ho deixa clar: només podran seguir treballat aquelles treballadores la funció de les quals sigui atendre persones en situació de vulnerabilitat. Què passa amb la resta? I les treballadores internes?

En concret, entre les activitats essencials, ja siguin públiques o privades, decretades pel Govern, s'hi contempla les de les "persones que atenguin ancians, menors, persones dependents o persones amb discapacitat, però no treballadores de la llar en general si no compleixen aquestes funcions", segons s'estableix al Boletín Oficial del Estado (BOE).

Entre les excepcions de l'estat d'alarma ja s'incloïa l'atenció a ancians, menors i dependents, fins i tot per a desplaçaments amb cotxe, sempre que es fes de manera individual, tant per a treballadors com per a familiars.

Això suposa que les treballadores que es dediquen a serveis domèstics com per exemple la neteja, no podran fer la seva feina durant aquesta dues setmanes, i s'hauran d'acollir al permís retribuït recuperable aprovat per l'Executiu nacional, és a dir, continuaran cobrant les seves nòmines encara que no treballin, però hauran de recuperar totes aquestes hores quan aquesta situació excepcional acabi.

La mesura que limita els desplaçaments per anar a treballar tampoc no afecta les treballadores de la llar 'internes', sigui quina sigui la seva funció, perquè no necessiten desplaçar-se per a dur a terme la seva activitat, que és el que intenta limitar el Decret llei. Cal destacar que aquesta mesura s'aplica únicament en el cas de treballadors per compte d'altri, i que no afecta els autònoms.

A Espanya, la xifra de treballadores de la llar ascendeix a 400.000 persones, de les quals el 96% són dones, segons les dades d'afiliació recollides a l'última Enquesta de Població Activa (EPA), encara que el nombre real és més alt, atès que es tracta d'un col·lectiu en el qual moltes treballen sense estar donades d'alta. Les treballadores de la llar estan enquadrades dins d'un sistema especial en el règim general de la Seguretat Social.

Noticias relacionadas

contador