ep presidentlairef jose luis escriva presentaestudi
Europa Press

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, ha assegurat aquest divendres que la previsió d'ingressos del Govern de Pedro Sánchez és massa optimista. De fet, creu que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019 no es compliran en matèria d'ingressos. L'organisme encarregat de vetllar pels comptes públics estima que la recaptació per nous impostos serà 3.000 milions inferior al previst.

Així ho ha assegurat Escrivà en una entrevista a la Cadena Cope, durant la qual ha explicat que aquesta és la conclusió al qual ha arribat l'AIReF després de realitzar dues avaluacions. La primera, l'octubre i, com ha recordat, en aquest moment "ja vam estimar que estàvem 1.500 milions d'euros per sota dels 7.000 previstos per l'Executiu per recaptació d'impostos". Ara, ha assenyalat, "hem afegit altres 1.500 milions", de manera que al final "la bretxa serà de 3.000 milions d'euros menys respecte a les previsions del Govern."

Aquest desfasament, ha assenyalat Escrivà, suposa que "serà realment improbable que el dèficit acabi l'any a l’1,3% i el deute seguirà creixent". El responsable de l'AIReF també ha reconegut que a Espanya "tenim un dèficit de credibilitat fiscal que està molt arrelat en totes les administracions públiques", perquè "es fixen uns objectius inabastables que no complim i no passa res".

A més, ha aprofitat per parlar de les pensions i el seu futur. Escrivà ha recordat que la seva tasca és realitzar recomanacions a l'Executiu per veure com reestructurar aquest dèficit. La institució, ha dit, ha plantejat solucions que passen, a curt termini, per alliberar la Seguretat Social de despeses no contributius, elevar l'edat efectiva de jubilació als 67 anys i tenir en compte tota la vida laboral per al càlcul de les pensions. Ara queda per veure si el Govern pren en consideració alguna d'aquestes propostes.

PREVISIÓ "SOBREVALORADA"

L’AIReF no ha estat l'única que ha criticat les optimistes previsions de recaptació del Govern. Fa dues setmanes els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) van donar suport a la creació dels nous impostos als serveis digitals ('taxa Google') i a les transaccions financeres ('taxa Tobin'), però van dir que la previsió de recaptació pels nous impostos estava "sobrevalorada" i van mostrar els seus dubtes que pugui repercutir en els ingressos d'aquest any.

En una nota, aquest col·lectiu va defensar que els nous impostos dotaran d'una "major equitat i suficiència" al sistema tributari, tot i que va advertir sobre les dificultats que comportarà el seu control tributari i que entraran en vigor amb un retard "considerable" de no corregir-se l’actual dinàmica parlamentària, cosa que llastrarà la possibilitat de recaptar-los el 2019.

Noticias relacionadas

contador