ep filed - 23 january 2020 hessen frankfurt main christine lagarde president of the european central
Boris Roessler/dpa - Archivo

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, s'ha compromès a examinar canvis "més ecològics" en totes les operacions del banc central, incloses les compres d'actius, i ha obert la porta a la utilització del seu pla de compra d'actius per valor de 2,8 bilions d'euros a aconseguir aquests objectius.

Durant una entrevista a Financial Times, Lagarde ha promès examinar els canvis a totes les seves operacions en la lluita contra el canvi climàtic. La mesura convertiria al BCE en el primer banc central a utilitzar un programa emblemàtic de compra de bons per perseguir objectius ecològics.

"Vull explorar totes les vies disponibles per combatre el canvi climàtic", "això és una cosa que sostinc amb molta força". El BCE "ha d'analitzar totes les línies de negoci i les operacions en les quals estem involucrats per fer front al canvi climàtic, perquè al final del dia, és amb diners que es demostren les coses", ha afirmat la presidenta de l'organisme.

Els activistes del medi ambient han demanat al BCE que canviï el seu programa de compra d'actius mitjançant la venda de bons emesos per companyies amb ús intensiu de carboni i augmentant les compres de bons verds. No obstant això, els crítics diuen que depèn dels polítics, no dels bancs centrals, decidir quines empreses afavorir i quines penalitzar.

Sota el lideratge de Lagarde, el BCE ha desfermat un estímul monetari multimilionari amb l'augment del seu programa de compra de bons i préstecs als bancs a tipus d'interès profundament negatius per donar suport a l'economia i evitar que la recessió desencadeni una crisi financera. Aquestes accions han "demostrat la seva eficiència, la seva efectivitat", va dir, i va afegir que els mercats financers s'havien "calmat enormement" des que van sofrir "una convulsió" al començament de la pandèmia. No obstant això, va advertir que la recuperació seria limitada, incerta i fragmentada.

Noticias relacionadas

contador