lagarde primerplano2022

Reunió a reunió. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, s'ha cenyit al guió i ha reiterat una vegada i una altra que el full de ruta de l'organisme anirà evolucionant amb cada nou conclave. "No puc dir a quin ritme ni fins on pujaran els tipus", ha afirmat, "Decidirem reunió a reunió".

El que sí que ha assenyalat és que els tipus d'interès, que han pujat aquest dijous uns 75 punts bàsics d'acord amb les expectatives del consens, continuaran pujant fins a assolir l'objectiu d'inflació del 2%. “No hem completat la feina de normalitzar la nostra política. Encara hi ha un camí per recórrer i ho seguirem fent en funció de les dades, reunió a reunió”, ha repetit la presidenta del banc central, que ha rebutjat donar una guia, perquè “no és el que necessitem en aquests moments”.

I és que la inflació, ha assenyalat, “està massa alta”. Al setembre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va assolir el 9,9%, vuit dècimes més que a l'agost, segons les dades confirmades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, que havia avançat una primera estimació del 10%.

"Les pressions de preus són evidents a més i més sectors, en part a causa de l'impacte dels alts preus de l'energia, que es transmeten a tota l'economia", ha apuntat. Lagarde ha ressaltat que les expectatives a llarg termini se situen al 2%, dins de l'objectiu i el mandat del BCE, però també ha admès que “alguns indicadors justifiquen” preocupació perquè se superi l'objectiu final.

Lagarde ha assenyalat que l'organisme seguirà "monitoritzant l'evolució de les expectatives d'inflació a mitjà termini", ja que "aquest és el principal element contra el que estem lluitant", alhora que ha reconegut que al BCE "tindran present a les decisions el risc de recessió”. "Sabem que les pujades de tipus no tindran un efecte immediat en el control de la inflació", ha admès Lagarde, assenyalant que vigilaran perquè el sector financer transmeti adequadament la política monetària.

"Hem de fer el que hem de fer, el nostre mandat és l'estabilitat de preus", ha respost Lagarde en ser qüestionada per les crítiques de diversos líders a un enduriment monetari excessiu per part del BCE. “No volem provocar una recessió, però hem de encarar la realitat de la inflació i lluitar contra ella. Continuarem fent-ho”, ha afegit.

En aquest sentit, la banquera central ha assenyalat que “hi ha una desacceleració econòmica clarament en marxa”, tot i que ha assenyalat que es veu “fortalesa al mercat laboral i suport fiscal dels governs”. No obstant això, aquesta desacceleració podria acabar provocant “una desocupació més gran en el futur”.

"És probable que els mercats laborals sòlids recolzin salaris més alts per compensar la inflació més alta", ha afegit Lagarde.

Noticias relacionadas

contador