cbeuropa recesion sh11

La zona de l'euro entra en recessió tècnica. El primer trimestre de l'any, el Producte Interior Brut (PIB) va registrar una contracció del 0,1%, que se suma a la caiguda de l'activitat econòmica també del 0,1% del quart trimestre del 2022, segons les dades publicades per Eurostat, oficina d'estadística comunitària.

La dada suposa una revisió a la baixa de dues dècimes en comparació amb les dades anteriors publicades a mitjans de maig, quan Eurostat va estimar que el PIB de la zona euro havia crescut un 0,1% entre gener i març.

Mentrestant, a tota la Unió Europea (UE) l'economia va avançar un 0,1% al primer trimestre, després de la contracció del 0,2% del quart trimestre de l'any passat.

Per components, durant el primer trimestre del 2023, la despesa de consum final de les llars va disminuir un 0,3% tant a la zona euro com a la UE. Per la seva banda, la despesa de consum final del govern va caure un 1,6% a la zona euro i un 0,9% a la UE, la formació bruta de capital fix va augmentar un 0,6% a la zona euro i un 0,3% a la UE, les exportacions van disminuir un 0,1% a la zona euro i van augmentar un 0,1% a la UE i les importacions van baixar un 1,3% tant a la zona euro com a la UE.

Per països, Polònia (+3,8%) va registrar el major augment del PIB en comparació del trimestre anterior, davant de Luxemburg (+2%) i Portugal (+1,6%). Per contra, les majors disminucions es van observar a Irlanda (-4,6%), Lituània (-2,1%) i Holanda (-0,7%).

Entre les grans economies de la zona euro, Espanya registra el creixement econòmic més gran. Entre el gener i el març, el PIB va avançar un 0,5% al primer trimestre del 2023, enfront del creixement del 0,4% dels tres mesos anteriors. Mentrestant, el PIB de França va augmentar un 0,2% i el d'Itàlia, un 0,6%. Alemanya, per part seva, va entrar també en recessió tècnica en registrar una contracció del 0,3%, després de la caiguda del 0,5% durant els tres mesos anteriors.

Tot i que l'estancament de l'economia "marca un tall clar del recent apogeu posterior a la pandèmia", per als analistes d'ING la caiguda "és tan mínima i el mercat laboral és tan fort que és difícil argumentar que es tracta d'un entorn recessiu" .

Tot i això, veuen "poc probable un repunt ràpid en el segon trimestre" i creuen possible "que només obtinguem un modest repunt després dels dos trimestres de recessió". Per part seva, els experts de Capital Economics consideren "probable que el PIB es torni a contraure al segon trimestre, ja que els efectes de l'enduriment de la política monetària segueixen fent-se sentir".

A Oxford Economics esperen "només un creixement suau": "En el futur, el creixement continuarà sent feble malgrat la caiguda dels preus majoristes de l'energia, ja que l'enduriment de la política monetària redueix la inversió i les pressions inflacionàries encara presents limiten el consum”.

En detall, assenyalen que el desglossament de dades mostra com l'entorn de creixement “és desfavorable, ja que la xifra del PIB agregat es va veure afavorida per una caiguda considerable de les importacions. De fet, la demanda interna no està en un bon lloc, amb la despesa pública registrant la contracció més gran, excepte per la primera onada de bloquejos i la caiguda del consum privat, a més, la contribució al creixement dels inventaris va ser negativa, cosa que suggereix que la reducció d'existències continuarà pesant sobre el creixement. Al contrari, la inversió va augmentar modestament, però és probable que això no duri al mig dels forts vents en contra de les condicions financeres més estrictes".

Amb vista al futur, des de Pantheon Macroeconomics apunten que la despesa dels consumidors s'està recuperant lleugerament a mesura que disminueix la inflació i també creuen que la despesa pública es recuperarà. "Però aquest impuls probablement es veurà contrarestat per una contínua disminució de la inversió i una reducció més gran dels inventaris, cosa que reflecteix l'enduriment dels estàndards crediticis. El repunt de les exportacions netes també s'està esvaint".

En general, les seves previsions impliquen que el creixement a la zona de l'euro "s'acostarà a zero al segon i tercer trimestre". "Serà interessant veure si el Banc Central Europeu (BCE), que ha insistit que una recessió no és la línia de base, canviarà la seva opinió en funció d'aquesta nova informació", diuen.

Noticias relacionadas

contador