• Zhou Xiaochuan no ha donat mostres que el banc central abordi en el futur pròxim una major flexibilització del tipus de canvi del iuan
  • Fitch rebaixa la perspectiva de creixement de Pequín el 2018 i 2019
cbchina92s

El governador del Banc Popular de la Xina, Zhou Xiaochuan, ha assenyalat que el país seguirà en el camí aperturista que ha permès l'entrada de capital estranger al seu sector financer i persistirà en els seus esforços d'enfortir el sistema bancari del gegant asiàtic. Durant el fòrum anual Lujiazui, celebrat a Xangai, ha assegurat que la bona salut d'aquest segment és fonamental per prevenir crisis financeres en el futur i, per aquest motiu, el banc central continuarà abandonant el proteccionisme.

Zhou s'ha centrat en les àmplies reformes empreses per ser més competitius, però ha evitat abordar problemes de política monetària més urgents com la gestió del tipus de canvi del iuan o l'equilibri dels esforços per "despalanquejar" l'economia i fomentar el creixement, segons assenyala 'Reuters'.

El màxim representant del regulador monetari xinès ha dit que els desitjos d'algunes persones de limitar la participació estrangera al sector financer estaven "centrades en els seus propis interessos" i no en afavorir les institucions financeres xineses. "De l'experiència de molts països, fins i tot la nostra, sabem que el proteccionisme portarà a la mandra i la debilitat... el proteccionisme conduirà a una competitivitat feble i perjudicarà el desenvolupament de la indústria i (farà) mercats i institucions insalubres i inestables", ha assenyalat.

El deute total del gegant asiàtic arriba al 255% del seu Producte Interior Brut (PIB)

Durant els últims mesos s'ha vist com el Govern del país ha obert parts del sector financer a la participació estrangera, però les espereses foranes encara s'enfronten amb restriccions tant en les inversions com en els negocis. No obstant això, en un entorn en què el deute s'ha disparat, els riscos tant per a l'economia de la Xina com per al sector bancari s'han incrementat.

Segons dades del Banc de Pagaments Internacionals de setembre de 2016 -els últims disponibles-, el deute total del gegant asiàtic arriba al 255% del seu Producte Interior Brut (PIB). El deute corporativa en representa ja el 166,2%, mentre que la pública, en mans del Govern, i la de les llars són en nivells encara baixos en comparació amb altres grans economies (46,1% i 43,2% del PIB, respectivament).

La voluminós deute és un dels motius pels quals recentment, l'agència de qualificació creditícia Moody's va rebaixar el país a A1 des d’AA3 i va canviar la perspectiva d'estable a negativa. El nou 'avaluació' reflecteix les expectatives que la fortalesa financera xinesa s'erosioni durant els propers anys.

La recepta del Banc Popular de la Xina, segons explica l'agència de notícies, és seguir progressant en franquejar les portes a l'entrada de fons internacionals. Durant la sessió inaugural del fòrum econòmic Zhou ha insistit que la indústria que engloba tot tipus de serveis financers de la segona potència econòmica mundial s'ha beneficiat d'obrir-se a l'exterior.

CANVIS AL IUAN

El governador del banc central també ha explicat que prosseguiran amb els seus esforços d'equiparar l'estatus del iuan al d'altres monedes. Un primer pas serà que el sistema de pagaments internacionals de llarg termini de la Xina per a l'assentament transfronterer de iuans "aviat" estarà basat a Xangai. El Sistema de Pagaments Internacionals de la Xina, o CIPS, reemplaçaria un mosaic de xarxes i permetria pagaments de iuans sense complicacions, explica 'Reuters'.

Xina ha estat interessada en convertir el iuan en una moneda global, però els seus esforços s'han vist frustrats per una sèrie de mesures de control de capital destinades a alleujar la pressió de depreciació durant els últims mesos.

No obstant això, la moneda s'ha exercit molt millor del que es preveia per analistes i empreses financeres enguany. Diverses rondes d'injeccions de dòlars al sistema financer, els controls de capital i un dòlar més feble del que es preveia han apuntalat la moneda el 2017.

FITCH REBAIXA L'OBJECTIU DE CREIXEMENT DE PEQUÍN

D'altra banda, el voluminós nivell d'endeutament del país acabarà afectant el seu creixement. Almenys així ho afirma l'agència de qualificació Fitch, que espera que l'expansió del gegant asiàtic caigui per sota de l'objectiu de creixement de Pequín, del 6% el 2018 i 2019.

L'agència de racing, al seu informe regular de Perspectives Econòmiques Mundials, pronostica un creixement a la Xina del 5,9% el 2019 i del 5,8% l'any següent. S'espera que l'economia creixi un 6,5% aquest any.

Fitch observa condicions de crèdit més estrictes a mesura que les autoritats reprimeixen el creixement de l'apalancament al sistema financer. L'agència ha dit que el nou crèdit com a part del PIB ja s'ha "desaccelerat bruscament", cosa que suggereix un alentiment en les vendes d'habitatges per davant. "L'habitatge és el sector cíclic clau en l'economia i pesarà sobre el creixement el 2018 juntament amb una probable desacceleració en el desenvolupament de la infraestructura", va dir Fitch.

Noticias relacionadas

contador