• Les tensions entre els dos països poden torçar el diàleg en qualsevol moment
  • Trump intentarà convèncer el govern xinès que no prossegueixi amb el projecte 'Made in China 2025'
china estados unidos eeuu guerra

Les negociacions entre les administracions de la Xina i els Estats Units són el principi. Segons els experts, les dues majors economies del món només acaben de començar un llarg procés de converses, que difícilment aconseguirà cap acord comercial durant aquesta primera trobada.

"És improbable que aquestes negociacions de 48 hores resultin en alguna cosa concreta, i certament no resoldran res", ha apuntat a la CNBC Deborah Elms, directora executiva del Centre Asiàtic de Comerç aquest divendres. Les converses, iniciades entre el Secretari del Tresor nord-americà, Steve Mnuchin, i el viceprimer ministre xinès, Liu He, van començar dijous a Pequín i finalitzaran no més tard d'aquest divendres, si no hi ha sorpreses. Per ara no hi ha declaracions més enllà de les aportades per Mnuchin a la fi de la jornada d'ahir, que va catalogar les converses com a "molt bones".

"Estan en procés de negociar, cosa que indica que les coses van bé. Però tot es basa en aranzels que podrien ser activats en qualsevol moment, cosa que augmenta la pressió que les converses puguin torçar en qualsevol moment", va declarar Elms. Tot i que la Xina sembla haver ajudat als Estats Units a “combatre” Corea del Nord, no vol dir que Trump redueixi les seves aspiracions en matèria comercial, ha afegit.

El rotatiu 'China Daily' apunta aquest dijous en una editorial com d’emprenyadores s'han tornat les diferències i com de "difícil serà per a ambdues parts sortir-ne contentes", de manera que el món observarà "amb els dits creuats" un possible acord entre les dues parts, amb un fracàs que "anunciaria una lluita d'aranzels que faria trontollar el comerç global".

'MADE IN CHINA' 2025

Un dels principals punts de desacord de les converses. El projecte desenvolupat pel president Xi Jinping enfocat en un programa industrial que pretén millorar la qualitat de les manufactures del gegant asiàtic i afegir-hi productes més avançats. El dubte està en si l'Administració de Donald Trump convencerà el govern xinès d'abandonar tal desenvolupament.

En total, els Estats Units va realitzar importacions per un valor de 479.000 milions de dòlars el 2016, i va recaptar a través de les exportacions 170.000 milions de dòlars únicament, segons l'Oficina de Representació Comercial dels Estats Units. Un desequilibri amb què Trump s'ha decidit enfrontar.

Noticias relacionadas

contador