ep economiavivienda- los portales inmobiliarios preven moderacionlos precios
IMAGEN DE ARCHIVO

El mercat residencial va recuperant-se a poc a poc de la crisi de la Covid-19. Durant el confinament, moltes persones van ajornar la decisió de comprar o llogar un habitatge, originant una demanda embassada que ja està aflorant. De fet, el 60% d'aquells que van retardar la cerca d'un pis tenen previst reprendre-la durant aquest any i el següent, segons una enquesta realitzada per Básico Real Estates.

Encara hi ha un 40% que es mostra reticent, però aquestes dades demostren que l'estat d'alarma només ha suposat un petit parèntesi per a les famílies, un col·lectiu que no es troba tan endeutat com durant la recessió de 2008. Tant és així que el 18% va reprendre la decisió de comprar o llogar just després d'acabar l'estat d'alarma, mentre que el 19% iniciarà la cerca després de l'estiu i el 23% esperarà fins l'any vinent.

Després d'entrevistar més de 25.000 llars espanyoles que cercaven un nou habitatge entre gener i abril, Básico Real Estates ha conclòs que la demanda embassada suposava un 40%. Crida l'atenció que, malgrat la duresa de la crisi del coronavirus, el 46,6% mantingués l'interès per canviar de casa i només un 13,4% suspengués la decisió.

La principal causa per ajornar la decisió va ser la incertesa (43,2%), seguida pel descens dels ingressos (30,6%) i la possible baixada dels preus (25,4%). No obstant això, existeixen grans diferències en aquest últim punt, ja que en el mercat del lloguer suposa només el 18,3%, mentre que en el de compra aquest percentatge s'eleva fins al 28,4%, malgrat que els experts ja han advertit que no hi haurà temps per esperar grans ajustos dels preus.

Totes aquestes dades reforcen l'optimisme que vivia el sector immobiliari a principis de maig, quan encara estava vigent l'estat d'alarma. En aquells dies, multitud d'experts van insistir en diverses teleconferències en què es produiria una ràpida recuperació perquè els inversors estaven esperant amb els diners a la mà i, simplement, posposarien la seva decisió fins que existeixi un entorn econòmic raonablement controlat.

CANVIEN LES PREFERÈNCIES D'HABITATGES

Això sí, el confinament ha provocat un canvi radical en les preferències dels compradors, que ara busquen cases més espaioses i situades als afores de les grans ciutats. Seguint amb l'enquesta de Básico Real Estate, un 21% de les llars ha relocalitzat la cerca a un altre municipi i, fins i tot, un 11% està mirant en una altra província. Amb aquest canvi d'ubicació persegueixen més proximitat a zones verdes, a centres sanitaris en el 81% i bones comunicacions amb el lloc del treball.

A més, existeix una clara tendència a viure en immobles amb espais més espaiosos i, a conseqüència de l'auge del teletreball, els compradors donen gran importància a disposar d'una habitació per treballar. Però també es cerquen habitatges amb terrassa o jardí i piscina, uns requisits que importen, sobretot, a les famílies que compraran l'immoble.

Noticias relacionadas

contador