ep recursosvueltacole 20180622135602
EUROPA PRESS - Archivo

La 'tornada al cole’ és aquest any més dura. Els espanyols han gastat més en les seves vacances d'estiu, i les butxaques es ressenten ara que els nens comencen de nou les classes i cal comprar llibres i altre material escolar. Això ha provocat que hagi augmentat un 14% la sol·licitud de crèdits al consum.

Sempre és bo intentar avançar part de les compres per evitar que es concentrin totes les despeses el setembre

Segons dades de la plataforma Fintonic, moltes famílies s'estan veient obligades a demanar algun tipus de préstec per poder afrontar la 'tornada al cole’. Potser per falta de planificació, o perquè aquest any la despesa en vacances s'ha incrementat un 12% de mitjana, però la veritat és que durant les setmanes prèvies al retorn dels nens a l'escola s'han incrementat les sol·licituds de crèdits.

Lupina Iturriaga, fundadora i directora general de Fintonic, assegura que sempre és bo intentar avançar part de les compres, com l'uniforme o els llibres, per tal d'evitar que es concentrin totes les despeses el setembre. "En aquestes dates hem de tenir clar què és el que necessitem i no adquirir productes innecessaris, comparar bé les ofertes i, sobretot, tenir un control exhaustiu de quant estem gastant per evitar situacions delicades amb les nostres finances".

Aquest estiu la despesa de les llars ha pujat considerablement, fins als 2.310 euros mensuals de mitjana, xifra que contrasta amb l’"estancament del salari mitjà", que a l'agost d'aquest any s'ha situat als 1.749 euros enfront dels 1.768 de fa un any, constata el 'Panell de Consum Fintonic 2018' que ha elaborat la plataforma. Això és el que ha fet que moltes famílies hagin de recórrer a aquest tipus de préstecs.

RADIOGRAFIA DE LA DESPESA

Actualment, bona part del pressupost mensual de les llars es destina al pagament de despeses associades a l'habitatge, que representa un cost fix proper als 1.000 euros al mes. El lloguer o la hipoteca suposen, de mitjana, 489 euros mensuals, i la cistella de la compra és un altre dels capítols importants, al qual es dediquen 181 euros al mes. A això cal sumar altres 112 euros en concepte de comunitat, alarma, servei domèstic, etc .; 103 euros pel pagament d'aigua, gas i electricitat, i 77 euros de telefonia i Internet.

Les famílies afronten, a més, altres despeses recurrents. Per exemple, destinen 148 euros de mitjana en educació, encara que aquest concepte creix durant els mesos d'agost i setembre per l'esmentada 'tornada al cole’, mentre que en roba i complements s'inverteixen 82 euros mensuals. El manteniment del vehicle i la despesa en combustible suposen altres 111 euros, mentre que en assegurances es gasten 107 euros i en salut, 39 euros.

Finalment, en oci i cultura els espanyols gasten 123 euros de mitjana, mentre que per sortir a menjar i prendre alguna cosa fora de casa destinen al voltant de 100 euros.

Noticias relacionadas

contador