ep archivo   una mujer trabajando
RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS - Archivo

Abril va tancar amb un increment de l'afiliació a la Seguretat Social de 33.244 treballadors, fins a assolir els 19.991.723 afiliats de mitjana una vegada descomptat l'efecte del calendari. Tenint en compte el nombre d'afiliats mitjans en termes originals, l'abril supera els 20 milions d'afiliats per primera vegada a la sèrie històrica, amb 20.019.080 treballadors.

L'últim dia de mes es van registrar 20.098.119 afiliats, segons la sèrie diària, i la primera vegada també és que un mes tanca per sobre d'aquest nivell de 20 milions.

Com destaquen des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el bon comportament registrat a l'abril ha permès tancar el primer quadrimestre del 2022 amb 152.621 ocupats més dels que hi havia al tancament de l'exercici 2021, un creixement en línia amb el registrat als anys previs a la pandèmia. A més, a l'abril s'accentuen els efectes de la reforma laboral al mercat de treball, amb un fort increment de la contractació indefinida i una dràstica reducció dels contractes de molt curta durada.

També subratllen que aquest bon comportament del mercat laboral es produeix en un context econòmic i d'inflació complex i en un moment en què s'han eliminat els ERTO COVID, cosa que no s'ha traduït en un deteriorament de l'afiliació.

A més, quatre mesos després de l'entrada en vigor de la reforma laboral, els efectes positius es continuen apreciant en la reducció de la precarietat. A l'abril continua incrementant-se el pes dels contractes indefinits i es comptabilitzen 1.350.000 afiliats més amb aquest tipus de contracte que fa un any, amb una acceleració del creixement en els darrers mesos, per sobre del 10% interanual, com s'aprecia al gràfic inferior.

D'altra banda, a l'abril, continua augmentant la proporció de contractes indefinits: el 77% dels afiliats tenen contractes indefinits, taxa que suposa 6 punts més del que és habitual abans de la pandèmia. Als anys previs a la pandèmia, aquesta distribució era del 71% d'indefinits.

També s'aprecia als contractes signats a l'inici del 2022 un descens del nombre de contractes de molt curta durada, després de la introducció d'un nou desincentiu el passat 1 de gener. Els contractes de menys de 7 dies han passat de ser el 75,8% del total dels signats al mes d'abril als exercicis previs a la pandèmia a representar el 28%.

Es constata la supervivència més gran dels contractes: mentre que en anys anteriors només el 8,4% dels contractes signats des de l'inici de l'exercici seguien vigents al març, ara aquest percentatge arriba al 46,7%. Aquesta tendència a la reducció dels contractes de durada molt curta després del desincentiu introduït a la reforma laboral s'està accentuant a mesura que avancen els mesos de l'any 2022.

Sense desestacionalitzar, l'afiliació mitjana a la Seguretat Social ha crescut en 184.577 persones i ha tancat el mes amb 20.019.080 inscrits. Aquesta xifra suposa un creixement interanual de gairebé un milió de persones (963.782), amb un increment del 5% respecte a l'abril de l'any passat. S'ha produït un increment especialment intens en el Règim General a Hostaleria (8,94%) i Activitats artístiques i d'entreteniment i informació (2,43%). Destaquen aquest mes les Illes Balears, on l'afiliació ha crescut un 10,9%.

D'altra banda, els ERTO-ETOP s'estabilitzen al voltant dels 17.000 treballadors protegits, després del lleu repunt registrat a finals del 2021 per la ruptura de la cadena de subministraments ia mitjans de març, coincidint amb les aturades del sector del transport.

GAIREBÉ 900.000 AFILIATS INDEFINITS MÉS QUE ABANS DE LA PANDÈMIA

Respecte al que era habitual abans de la pandèmia en un mes d'abril, es registren gairebé 900.000 afiliats indefinits més, dels quals 645.000 són fixos i 233.000 fixos discontinus més.

Amb l'increment de l'últim mes, el nivell d'ocupació supera en 505.859 treballadors el que hi havia al febrer del 2020, abans de l'inici de la pandèmia després de registrar 12 mesos consecutius d'increment de l'ocupació en termes desestacionalitzats.

El creixement de l'afiliació respecte al nivell previ a la pandèmia és generalitzat per sectors i la majoria se situen a nivells d'ocupació superiors als que registraven el febrer de 2020, amb una concentració especial en els sectors més innovadors i de més valor afegit, entre els quals destaca Informació i Comunicació (13,5%), Activitats Sanitàries (8,5%), Administració Pública (7,7%), Activitats Professionals Cientificotècniques (7,2%) i Educació (7% ).

El creixement també s'ha produït a totes les CA, que tenen en tots els casos més afiliats que al febrer del 2020.

Noticias relacionadas

contador