ep archivo - el presidente de la fed jerome powell durante su intervencion en un actor organizado
NABE - Archivo

La reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) continua centrant l'atenció dels inversors després que decidís trepitjar el fre i apujar els tipus d'interès 25 punts bàsics, després d'una pujada de 50 punts bàsics al desembre i quatre de 75 punts bàsics anteriors. Les paraules del seu president, Jerome Powell, també continuen sent objecte d'anàlisi a la recerca de 'pistes' sobre fins on arribaran les taxes i quan serà la tan esperada fi de l'enduriment monetari.

"Els banquers centrals van decidir no modificar les seves previsions sobre noves pujades de tipus, com alguns havien especulat. La idea que "els augments continus al rang objectiu seran apropiats" es va mantenir i assenyala la voluntat de la Fed de seguir endurint la política monetària", assenyala Christian Scherrmann, economista de DWS.

"El FOMC va elevar dimecres el seu rang objectiu en 25 punts bàsics esperats i va prometre "augments continus". La conferència de premsa posterior a la reunió va ser una barreja de hawkish i dovish", diu John Velis, analista de BNY Mellon Markets, que, tot i que la Fed va prometre augments continus de les taxes, valora que "la conferència de premsa va deixar els mercats en un estat d'ànim moderat".

Als inversors els van agradar les declaracions del banquer central en què va fer referència al fet que "el procés de desinflació ha començat", tot i que encara "queda feina per fer".

"La Fed sembla estar contenta amb la direcció i el ritme del procés de desinflació. Això ens porta a seguir recolzant el ral·li de risc, i és el límit superior en termes de taxa d'interès, que va indicar ahir la Fed", assevera Naeem Aslam, d'AvaTrade.

En aquest sentit, l'expert estima que va ser massa optimista, perquè creu que pot portar la taxa d'inflació al seu objectiu del 2%. "El dubte aquí no és que la Fed no pugui portar la taxa d'inflació a aquest punt, sinó el cost que pagarà per portar la taxa d'inflació a aquest punt".

"Crec que els alcistes estaven massa interessats a llegir el que volien dels comentaris sobre la desinflació i les condicions financeres més estrictes i van optar per ignorar el fet que la Fed va assenyalar que seguirà endavant per ara. El que importa ara són els dades: d'ara endavant canviarem a una Reserva Federal més dependent de les dades, per la qual cosa crec que continuarà endurint. La Fed pot haver declarat la victòria massa aviat i veurà com els salaris i la inflació s'acceleren novament", subratlla Neil Wilsom, de Markets.com.

Els analistes de Julius Baer posen, de la mateixa manera, l'èmfasi en la dependència de les dades que sembla estar mostrant la Fed en assenyalar que “està disposada a ajustar la postura de la política monetària si sorgeixen riscos que podrien obstaculitzar els seus objectius, tenint en compte l'avaluació d'una àmplia gamma d'informació, això confirma la nostra opinió que l'enduriment de la política de la Fed podria arribar a la fi abans de les estimacions prèvies del mercat.

Però a la roda de premsa, Powell, va tornar a esmentar que el "mercat laboral segueix sent extremadament ajustat" i que "segueix sent desequilibrat".

"Encara que l'alentiment econòmic podria justificar una pausa a la reunió de maig, es necessita molta relaxació als mercats laborals abans que la Fed es mostri disposada a retallar els tipus. El mercat ho espera per al 2023. Nosaltres no ho esperaríem fins a principis de 2024", afirma Scherrmann sobre això.

Una cosa en què també coincideix Velis, que creu que "el mercat laboral encara és massa ajustat per a la comoditat de la Fed".

Tot i això, a partir d'ara, la clau no serà la magnitud sinó el temps que els tipus romanen elevats, i "el mercat cada vegada té més clar que, a finals d'any, podrien començar a retallar tipus, si l'economia continua empitjorant", preveu Carlos del Campo, equip d'inversions de Diaphanum.

"Al cap i a la fi, crec que n'hi va haver prou per concloure que gairebé hem arribat al final de l'enduriment i les expectatives del mercat d'una pujada més de 25 punts bàsics i potser un parell de retallades més endavant l'any semblen raonables. Per descomptat, hi ha moltes dades per arribar abans de la propera reunió al març, i per això moltes coses podrien canviar en aquell moment", conclou Craig Erlam, d'Oanda.

contador