ep un grupo de trabajadores repatriados a india
Prabhat Kumar Verma/ZUMA Wire/dp / DPA

La recuperació econòmica de l'Índia està en escac a causa de les restriccions i els tancaments decretats per intentar frenar la segona onada de Covid-19 que assola el país. Els contagis, que no deixen de marcar rècord rere rècord a causa de l'expansió de la nova soca índia, estan obligant a prendre decisions que poden colpejar fortament un PIB ja de per si amb dificultats per repuntar.

Així ho afirmen diversos experts, com els d'Oxford Economics o els del banc HSBC, davant el greu augment de casos de coronavirus a l'Índia, que rebrà ajuda dels EUA i la Unió Europea davant la crítica situació sanitària que travessa. La Covid-19 està fora de control al país, i això pot donar un cop de gràcia a l'economia.

És la conclusió a la qual arriben els analistes d'Oxford Economics, que veuen més riscos a la baixa davant l'empitjorament de la pandèmia al país. "La creixent càrrega sanitària de l'Índia, la vacil·lant taxa de vacunació i la falta d'una estratègia governamental convincent per contenir la pandèmia ens han portat a rebaixar la nostra previsió de creixement del PIB per 2021 al 10,2%, des de l'11,8 % anterior", indiquen al seu últim informe.

És més, aquests estrategs esperen que el PIB "es contregui seqüencialment durant el segon trimestre" i que assoleixi una mitjana de l'1,47% trimestral el 2021, percentatge que suposa una "notable rebaixa" respecte a la seva previsió de creixement mitjà anterior a la segona onada, de l'1,64%, tot i que també representa un modest repunt respecte a l'1,44% del 2020.

"Tot i la probabilitat de noves restriccions a la mobilitat, esperem que l'enfocament de tancament selectiu de l'Índia, els tancaments menys estrictes i el comportament resistent dels consumidors i les empreses mitiguin l'impacte econòmic de la segona onada", remarquen els experts d'Oxford Economics. No obstant això, avisen que si les dificultats del sistema sanitari obliguen a més estats a recórrer a bloquejos més estrictes, com a Maharashtra, "és probable que rebaixem encara més la nostra previsió de creixement".

EL COST PER AL PIB D'INTENSIFICAR TANCAMENT

Per la seva banda, els estrategs de HSBC recorden que la segona onada de la pandèmia a l'Índia és més infecciosa que la primera i que els nous casos estan creixent més ràpid, estenent-se pels estats des del focus inicial de Maharashtra. "Tot i que s'ha evitat un tancament a nivell nacional, han sorgit diversos tancaments locals que s'estan intensificant", de manera que "el creixement interanual del PIB durant el primer trimestre i el creixement intertrimestral del PIB durant el segon trimestre podrien ser negatius".

A Maharashtra s'ha anunciat un toc de queda de 15 dies durant els quals només es permetran els serveis essencials, intensificant així les mesures que l'estat havia anunciat fa dues setmanes (toc de queda nocturn i tancament de cap de setmana). Ara, davant la situació que viu el país, diversos estats (uns 16, entre ells Delhi, Gujarat, Karnataka, Bihar, UP i Panjab), han anunciat altres restriccions locals com tocs de queda nocturns, tancament d'institucions educatives i centres comercials, i límits en el nombre de persones que es reuneixen en un lloc. "I encara que no són tan estrictes com el toc de queda de Maharashtra, és probable que l'activitat es vegi afectada i que la recuperació també", diu el banc britànic.

"El nostre indicador de recuperació ja ha caigut 6 punts percentuals entre febrer i abril de 2021 liderat per la caiguda de la mobilitat i el menor nombre de factures electròniques generades", diu HSBC, que afirma que "les tensions al mercat laboral tampoc poden ignorar", perquè des de la segona onada "les taxes d'atur han començat a pujar de nou".

Quin podria ser llavors l'impacte de la segona onada en el creixement? "És probable que el creixement interanual del PIB comunicat durant el trimestre que acaba al març sigui negatiu", amb una tendència del -2,3% interanual actualment, davant el 0,4% del trimestre anterior. A més, "l'impuls intertrimestral del trimestre que acaba al juny serà probablement negatiu". "Creiem que el creixement serà negatiu després dels resultats positius consecutius dels tres últims trimestres, a causa del menor dinamisme dels serveis com el comerç i el turisme, així com la construcció", incideixen aquests experts.

Encara creuen que una vegada que la segona onada disminueixi i una major proporció de la població es vacuni, la "demanda de serveis reprimida podria tornar a impulsar el creixement del PIB". No obstant això, HSBC diu que "és probable que això es retardi fins al segon semestre de 2022". De moment, aquests estrategs han decidit mantenir la seva previsió de PIB per a l'any fiscal 2022 en un 11,2%. "Abans de la segona onada hi havia riscos a l'alça per aquestes xifres, que per ara han desaparegut. Si els tancaments s'intensifiquen o s'estenen fins a maig, sorgiran riscos a la baixa", conclouen.

Noticias relacionadas

contador