trump xijinping dan la mano

El president dels Estats Units, Donald Trump, podria reunir el març amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a Mar-a-Lago, el club exclusiu que el mandatari nord-americà té a Palm Beach, Florida, segons ha informat aquest dilluns el portal digital especialitzat en política 'Axios' citant dues fonts de la Casa Blanca.

Tots dos funcionaris esmentats han assegurat que la mansió de Mar-a-Lago és el lloc "més probable" de la propera reunió entre els líders, que podria tenir lloc a mitjans del mes que ve. Alhora, han deixat clar que res està resolt encara.

Una tercera font de l'administració nord-americans ha explicat que s'haurien plantejat altres punts de trobada, com Pequín, per la qual cosa és molt aviat per anunciar de manera oficial on es durà a terme la reunió bilateral, que tampoc està confirmada.

Segons Axios, la propera reunió de Trump amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, que tindrà lloc a finals d'aquest febrer a Vietnam, "ha complicat la logística" de la cimera nord-americana-xinesa.

Trump volia entrevistar-se amb Xi abans de l'1 de març -data en què acaba la treva en la guerra comercial entre els dos països- però tres fonts familiaritzades amb coneixement directe del tema han explicat que les reunions no han pogut organitzar-se amb tan poca antelació.

Pequín i Washington estan enfrontats en una guerra comercial des que el president Trump va imposar el juny de 2018 aranzels de fins al 25 per cent a les importacions xineses per un valor de 50.000 milions de dòlars, amb l'objectiu d'alleujar el dèficit desfavorable en l'intercanvi bilateral.

A principis de desembre de 2018, al marge de la cimera del G-20 celebrada a l'Argentina, els líders de les dues majors economies del món van acordar una treva en la guerra comercial. El líder xinès, Xi Jinping, va prometre corregir el desequilibri de manera que la Xina importaria més productes agrícoles, energètics i industrials dels EUA.

Trump, per la seva banda, va acordar suspendre els plans per augmentar els aranzels a productes xinesos per un valor de 200.000 milions de dòlars del 10 al 25 per cent per aplanar el camí per a les negociacions amb Pequín, però va advertir que si aquests esforços no tenen èxit en un termini de tres mesos les tarifes seran establertes segons el planejat.

Noticias relacionadas

contador