ep trabajador fabrica precios industriales
EUROPA PRESS

La producció industrial espanyola s'acaba amb sis mesos consecutius d'ascensos interanuals. Al novembre, l'Índex General de Producció Industrial (IPI) va caure un 1,8% en termes interanuals, cosa que representa la baixada més gran des d'octubre del 2021, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A més, aquesta taxa és 3,9 punts inferior a la del mes doctubre. Mentrestant, l'IPI, corregit d'efectes estacionals i de calendari, presenta al novembre una variació del -1,1% respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa és 3,2 punts inferior a la registrada a l'octubre.

A índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari tots els sectors presenten taxes anuals negatives, excepte Béns d'equip (7,3%). Els descensos més importants es produeixen en Energia (-9,7%) i Béns de consum durador (-5,3%).

Per CA, la taxa anual de la producció industrial augmenta respecte al novembre del 2021 en vuit i disminueix en les altres nou. Els majors increments es produeixen a la Comunitat Foral de Navarra (7,7%), Canàries (4,4%) i Extremadura (4,2%). I els descensos més importants a la Regió de Múrcia (-13,5%), Principat d'Astúries (-10,8%) i Andalusia (-5,6%).

Per segon mes consecutiu, el principal llast de la producció industrial va ser la caiguda de la producció energètica, un 8,3% mensual. Juntament amb la caiguda de la producció de béns de consum duradors (0,9%), la caiguda de la producció energètica va compensar amb escreix l'augment de la producció a altres sectors.

"En conjunt, l'arrossegament -si la producció total es manté al desembre al nivell del novembre- apunta a una caiguda de la producció industrial espanyola de l'1,1% al quart trimestre", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics. "En altres paraules, la indústria va tornar a ser un llast per al creixement del PIB al quart trimestre i la magnitud de la caiguda de la indústria al trimestre -molt més gran del que esperàvem al mes passat ateses les revisions de les dades de mesos anteriors- apunta a riscos a la baixa per a la nostra afirmació que el PIB es va estancar a Espanya al quart trimestre", afegeixen.

contador