• El total de crèdits dubtosos va caure al juny fins als 122.508 milions d'euros, 3.689 milions menys que un mes abans
morosidad

La morositat dels crèdits concedits per les entitats bancàries (bancs, caixes i cooperatives) a particulars i empreses ha baixat al 9,44% el mes de juny, per la qual cosa aquest indicador segueix baixant fins a situar-se ja en mínims des de juny de 2012, quan va arribar al 9,42%, segons les dades publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya.

La xifra total de crèdits dubtosos ha baixat per tant al juny fins als 122.508 milions d'euros, 3.689 milions menys que el mes anterior, el nivell més baix des de juny de 2011. Aquesta xifra porta inclòs el canvi metodològic en la classificació dels Establiments Financers de Crèdit (EFC), que ja no són considerats dins de la categoria d'entitats de crèdit. D'aquesta manera, la morositat se situa per quart mes consecutiu per sota de les dues xifres.

La morositat de la banca s'ha reduït un 4,16% respecte al màxim històric registrat al desembre de 2013, que va arribar a marcar el 13,6%. Aquesta caiguda de la mora s'ha produït tot i que el crèdit global del sector es va elevar al juny un 1,2%, arribant fins 1,298 bilions d'euros en total

La xifra de crèdits morosos exclusiva de les entitats de dipòsit va arribar als 118.159 milions d'euros, la xifra més baixa des de l'any 2010. Aquesta xifra va ser de 121.865 milions al maig i de 129.979 el desembre passat.

LA REDUCCIÓ DE CRÈDITS SEGUEIX EL SEU CURS

No obstant això, la tendència de reducció del crèdit segueix vigent pel que fa als termes interanuals i baixa un 4,4%. Sense incloure dades metodològiques, la ràtio de morositat es col·locaria al 9,63%, ja que el saldo de crèdit baixaria fins 1,271 bilions. Les entitats financeres han rebaixat les seves provisions respecte al mes anterior en 2.796 milions, en línia amb la morositat, fins situar-se en 71.875 milions, quan fa un any aquests diners arribava a 89.529 milions.

"El descens del saldo viu de préstecs des de les entitats de dipòsit contrasta amb l'augment del nou crèdit, fet que reflecteix el procés d'ajustament del deute per part del sector privat. I en el cas de les grans empreses, la diversificació de les fonts de finançament afavorides per les mesures monetàries excepcionals (però també limitades en el temps) des del BCE", ha assegurat el portaveu de l'Associació Espanyola de la Banca, José Luis Martínez Campuzano.

contador