ep sede del banco de espana
EUROPA PRESS - Archivo

La morositat dels crèdits concedits pels bancs, caixes i cooperatives a particulars i empreses es va situar provisionalment en un 4,8% el mes de març passat, pràcticament en línia amb el mes precedent, quan es va situar en un 4,82%.

Així mateix, segons les dades del Banc d'Espanya, aquesta xifra suposa una caiguda de la mora bancària de gairebé un punt percentual respecte a març de 2019, quan se situava en un 5,73%.

Les provisions de les entitats financeres es van situar en 36.983 milions d'euros al març de 2020, un 12% menys que un any abans, però un 3% superiors a les del mes immediatament precedent, coincidint amb l'inici de la crisi sanitària del coronavirus.

La taxa de mora va iniciar la seva tendència ascendent arran de la passada crisi econòmica i financera a Espanya, sobrepassant el llindar del 5% al novembre de 2009 per primera vegada des de 1996. La ràtio va continuar ascendint fins a tancar 2013 a un màxim històric del 13,61%, un punt d'inflexió a partir del qual va començar a baixar any rere any.

Els crèdits dubtosos van sumar 57.340 milions d'euros el mes de març passat, un 16,71% per sota del quart mes de l'exercici precedent. Respecte a la variació mensual, el saldo es va elevar un 0,5%. Les xifres inclouen el canvi metodològic en la classificació dels Establiments Financers de Crèdit (EFC), que, des de gener de 2014, han deixat de ser considerats dins de la categoria d'entitats de crèdit.

EL CRÈDIT TOTAL PUJA DESPRÉS DE TRES MESOS A LA BAIXA

Sense incloure els canvis metodològics, la ràtio de morositat se situaria al 4,95%, ja que el saldo de crèdit va ser d'1,15 bilions d'euros al març de 2020, en excloure's el crèdit dels EFC.

Per part seva, el crèdit total del sector va pujar un 1% després de tres mesos consecutius a la baixa, fins a 1,195 bilions d'euros. Respecte a març de 2019, el crèdit total es va reduir un 0,57%.

Noticias relacionadas

contador