ep cantabria gana 12 autonomosprimer cuatrimestre
CAIB - Archivo

El Consell de Ministres d'aquest dimarts aprova, entre altres coses, un ajornament dels pagaments de cotitzacions a la Seguretat Social per al col·lectiu d'autònoms i una part de les pimes. Però aquesta mesura fa tard: avui mateix aquest col·lectiu ja ha hagut d'abonar les quotes de març.

L'ajornament de quotes ha estat una mesura molt reclamada especialment per les associacions d'autònoms, com ATA, UPTA i Uatae, que fa uns dies van enviar una carta conjunta al Govern, i també per les organitzacions empresarials.

Per fi sembla que ha obtingut el vistiplau del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i que serà el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions el que s'encarregarà d'articular-la i establir les seves condicions, requisits i paràmetres.

La moratòria podria aprovar-se fins i tot amb caràcter d'urgència. De moment, les principals organitzacions d'autònoms han celebrat la decisió. El president de UPTA, Eduardo Abad, ha escrit a Twitter que "només la negociació, el diàleg i el treball són capaços de canviar les coses". Mentrestant, la secretària general d'Uatae, María José Landaburu, ha subratllat que "serà un gran alleujament per als treballadors autònoms, aconseguit gràcies a la seva obstinació".

Per part seva, el president d'ATA, Lorenzo Amor, ha afirmat en tuit que és "molt coherent" perquè "sense ingressos no es pot pagar les quotes", encara que ha dit que tem que la quota de març es cobrarà. I així ha estat. El Govern ha descartat deixar de cobrar les quotes mensuals corresponents aquest 31 de març, així que des d'ATA sol·liciten que se suspengui la quota d'autònoms dels mesos de març, abril i maig, i que la quota de març que ja ha estat abonada, sigui "retornada immediatament i d'ofici a tot el col·lectiu".

El Govern ja havia adoptat algunes mesures per intentar alleujar la càrrega als autònoms que s'enfronten a les conseqüències de la crisi provocada pel coronavirus. Això sí, fins ara només estaven eximits de pagar les quotes a la Seguretat Social els autònoms que facin un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), o aquells que hagin hagut de tancar per l'estat d'alarma o vegin la seva facturació significativament afectada, i no tots, com reclamaven les associacions d'autònoms. A més, tenen dret a una prestació econòmica especial, en cas que compleixin els requisits.

Noticias relacionadas

contador