ep endoll endolls electricitat factura llum interruptor
Endoll, endolls, electricitat, factura, llum, interruptorEUROPA PRESS

El preu domèstic de l'electricitat va experimentar el gener una pujada del 26,2% respecte al mateix mes de l'any passat, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recollits per Europa Press corresponents a l'última revisió de l'Índex de Preus de Consum (IPC).

Respecte al passat mes de desembre, l'increment en el rebut de la llum va ser del 8,8%, i va encadenar així el novè mes consecutiu de pujades.

El mes de gener ha estat marcat per la tendència a l'alça en els preus de l'electricitat, que s'han disparat i han marcat màxims històrics des del desembre del 2013, quan les pujades en el mercat majorista van portar el Govern espanyol a suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i a substituir-lo per l'actual, en què el preu regulat deixava de consistir en una referència trimestral i quedava vinculat al preu de cada hora en el mercat.

El mercat s'ha vist afectat aquest hivern per l'efecte acumulatiu de diverses circumstàncies, entre les quals figuren, a més de l'augment de la demanda i l'onada de fred, l'exportació a França per la indisponibilitat del parc nuclear gal i una reducció en les aportacions d'aigua, la participació de la qual s'ha vist reduïda i es realitza a un cost superior, afectant al preu.

Si es pren com a referència la calculadora de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) conforme al perfil mitjà del consumidor domèstic, el rebut mitjà d'electricitat va experimentar una pujada del 29% al gener respecte al mateix mes del 2016.

Aquesta evolució de preus correspon a un consumidor mitjà semblant al que ha fet servir el Ministeri d'Indústria en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

En concret, la factura mitjana per a un consumidor mitjà ha ascendit aquest mes a 81,22 euros pel rebut de la llum, davant els 62,9 euros del gener de l'any passat, i s'ha encarit així en 18 euros la factura.

Respecte al passat mes de desembre, l'increment en el rebut de la llum va ser del 9,6%, segons les dades de la calculadora del 'superregulador'.

Noticias relacionadas

contador