L'euro i el dòlar cedeixen el seu habitual protagonisme al mercat de les divises a la lliura i al franc suís. Les dues monedes s'han mantingut molt pressionades en les últimes hores i segueixen sent pastura de les vendes en una jornada durant la qual s'esperen poques dades al calendari i el 'bitllet verd' segueix ben apuntalat pel rendiment dels bons dels EUA.

La gran història que va mantenir els operadors en suspens aquest dijous va ser si la moneda helvètica trencaria el preu dels 1,20 francs per cada euro. I ho va fer. Apallissat per les repercussions de les tensions a l'Orient Mitjà i les sancions a Rússia per part dels EUA, que se n'han derivat la política ultra-flexible del Banc Nacional de Suïssa i la seva pèrdua d'estatus com a actiu refugi, el 'Swissie', com se’l coneix a l'argot del mercat, ha prolongat les seves pèrdues fins als 1,2005 unitats contra el seu rival comunitari.

"Durant les últimes setmanes, ha estat la repatriació dels magnats russos de les seves inversions a les empreses helvètiques el que ha exacerbat les vendes", assenyalen els experts de Danske Bank. També indiquen aquests analistes que els curts en el franc suís acumulen posicions per valor de 1.400 milions de dòlars, de manera que estimen que, a un any vista, la moneda es canviï als 1,23 francs i que arribi als 1,28 francs a llarg termini, en el seu encreuament contra l'euro.

CARNEY REBAIXA LA LLIURA

La lliura, o millor dit, els comentaris del governador del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), li van robar protagonisme a la moneda helvètica a la tarda de dijous, després que Mark Carney sembrés el dubte que el banc central efectuarà una pujada de tipus d'un quart de punt al maig. El banquer central va descoratjar les expectatives generalitzades d'aquest increment en les taxes d'interès el proper 10 de maig i va assenyalar que també hi haurà "altres reunions" aquest any, durant una entrevista a la BBC.

Carney va indicar que algunes dades sobre l'economia britànica havien estat "més suaus i mixtes" aquests últims mesos, com les referides a les vendes al detall o la inflació. Tot i això, ha afegit que era important mirar a través de la volatilitat a curt termini i considerar l'impuls general de l'economia. Certament, ha estat l'alentiment de l'economia, que, a més d'una mala dada de vendes al detall, va mostrar una caiguda de la inflació al 2,5%, cosa que ha dinamitat la lliura, que es deixa més d'un 2% des de la seva fita del 17 d'abril, quan va arribar als 1,4376 dòlars, nivells de preu no vistos des de la votació del Brexit.

Davant l'euro, la moneda del Regne Unit ha protagonitzat una depreciació similar i es negocia a les 0,8773 lliures. La moneda comunitària no ensenya la seva millor cara, en canvi, contra el dòlar i es canvia de mans en mínims setmanals, als 1,2344 dòlars. El 'bitllet verd' segueix ben apuntalat pel rendiment del Tresor nord-americà, una altra de les notícies que centren l'atenció dels inversors aquest divendres. El bo a dos anys va superar màxims de nou anys, per sobre del 2,9%, a causa de "les converses de la desnuclearització de la península de Corea i la diversificació dels inversors en el dòlar, com un instrument de transaccions i d'inversió que està impulsant la renda fixa", explica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

Contra el ien, el dòlar se situa a prop de les 107,730 unitats, als voltants del recent màxim de més de cinc setmanes del 13 d'abril. "Sense esdeveniments econòmics rellevants, esperem que el dòlar es mogui segons la gana que es doni als mercats de renda fixa i variable", assenyala Lien.

Noticias relacionadas

contador