• La divisa comunitària acumula set jornades de guanys i un ascens del 4% enfront del dòlar
  • L’IFO alemany, en màxims històrics

L'aversió al risc s'ha imposat als ànims dels inversors que han portat la lliura a patir vendes moderades després de l'atemptat suïcida a Manchester en finalitzar un concert d’Ariana Grande. L'euro, per la seva banda, estén els guanys impulsats per les declaracions de dilluns de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que la divisa comunitària està "massa feble", després de la publicació de la bateria de dades macroeconòmiques de l'Eurozona.

La divisa britànica ha patit especialment davant el ien, contra el qual ha arribat a depreciar un 0,5% des dels màxims de la sessió. La caiguda contra el dòlar ha estat molt més moderada, d'un 0,2%, mentre que respecte a l'euro, la moneda britànica afegeix un altre 0,28% al seu declivi de dilluns que va ser d'un 0,4%.

"La lliura havia arrencat la setmana de forma decebedora i el terror desencadenat la nit passada a Manchester ha afegit més pressió a la moneda que ha cedit terreny contra els seus principals rivals", apunta Michael Hewson analista de CMC Markets. L'expert assenyala, però, que les vendes en la moneda es van iniciar dilluns, "especialment contra l'euro" com a reacció dels operadors als últims sondejos electorals que mostren com el Partit Laborista s'ha reduït a la meitat la seva distància amb els conservadors de la primera ministra Theresa May, "com a resultat del rebuig provocat entre els pensionistes pel nou enfocament sobre l'assistència social i sobre les pensions del manifest conservador publicat la setmana passada", explica l'expert de CMC Markets.

L'EURO SEGUEIX IMPARABLE

La divisa comunitària acumula set jornades de guanys i un ascens del 4% enfront del dòlar

Però la història de l'euro és una altra. L'avanç de la 'moneda única', especialment contra el seu rival britànica i contra el dòlar, es deu, en aquesta ocasió, exclusivament a les paraules d'Angela Merkel, sobre el preu de la divisa europea, que la cancellera alemanya considera que està "massa feble". La moneda comunitària, que cedia terreny dilluns davant del dòlar i que va aconseguir un mínim intradiari als 1,1150 'bitllets verds', es va disparar fins a nous màxims de sis mesos a l’1,1265 dòlars, pujant un 0,65% durant la sessió.

Amb la de dilluns, són set les jornades que suma l'euro en terreny positiu contra la seva contrapart nord-americà i acumula una pujada del 4% durant el mateix període. Aquest dimarts, el to segueix sent clarament alcista, més després que la majoria de dades macroeconòmiques publicades a l'Eurozona hagin donat més raons als operadors per seguir elevant l'euro que ha ampliat lleument el seu recent rècord fins als 1,1267 dòlars. L’IFO alemany ha deixat uns resultats molt per sobre del que esperava el consens de mercat i ha aconseguit el seu rècord històric i la bateria de PMI ha superat també les expectatives, a excepció dels gestors de compres de serveis del mes d'abril de la zona euro, el resultat s'ha ubicat dues dècimes per sota del previst.

Analistes de Danske Bank expliquen que la moneda compartida manté els seus recents guanys, perquè "el recent repunt de l'euro, entre altres factors, ha estat impulsat per la millora de l'economia dels països de la Unió Monetària". "El mercat necessitava aquesta confirmació addicional d'aquest creixement per justificar que es mantinguin els guanys recents", assenyalen aquests experts.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, analistes consultats assenyalen que en els gràfics de l'euro/dòlar s'aprecien forts nivells de sobrecompra, però, tècnicament es donen les condicions, perquè s'ampliïn els guanys fins a l’1,1300 dòlars, màxims de novembre de 2016. "Per sobre d'aquesta resistència, la següent la trobem, en termes de mig termini, en els màxims de maig als 1,16163", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

L'expert no descarta correccions puntuals en el preu que han de ser enteses com una "nova oportunitat per pujar al tren de les compres". L'objectiu de pujades en l'euro/dòlar és, segons aquest analista, els màxims de novembre. Pel costat dels suports, el més important en aquest moment el trobem "en el rang comprès entre l’1,0980 (per on passa la directriu baixista) i l’1,10142", avisa Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador