Applestore285x186

La Cambra de Comerç Americana a Xangai alerta que els seus últims estudis reflecteixen que molts negocis nord-americans a la Xina estan sent perjudicats pels aranzels, cosa que els està obligant a abandonar amb efecte immediat el gegant asiàtic. Així mateix, no és l'únic factor que està desfavorint a les empreses nord-americanes. I és que, les seves dificultats per accedir al mercat local també haurien motivat un desig de mudar-se de la Xina.

La investigació d'AmCham, realitzada en associació amb PwC, ha enquestat 333 empreses nord-americanes sobre el clima de negocis a la Xina i ha confirmat del que tothom es temia: la guerra comercial i la política aranzelària i l'imposició de tarifes estan afectant i molt a les empreses.

En aquest estudi revelat per la Cambra de Comerç Nord-Americana a la Xina aquest dimecres, s'aprecia com les empreses nord-americanes estan accelerant la seva sortida de la Xina, majoritàriament pel dany que els està causant els aranzels. Les xifres són clares, mes d'una quarta part de les empreses enquestades (26,5%), afirma haver cancel·lat inversions que originalment estaven destinades a la Xina a altres països. Això suposa un increment del 6,9% des del passat any. Així mateix, l'informe AmCham ha destacat que les indústries de tecnologia, maquinari, programari i serveis van tenir el nivell més alt de canvis en la destinació de la inversió.

El sondeig va tenir lloc des del 27 de juny fins al 25 de juliol, tram durant el qual el president xinès, Xi Jinping i Donald Trump van acordar reprendre les converses i abans de l'última escalada dels aranzels de represàlia.

Preguntades sobre els possibles escenaris d'unes negociacions sobre la guerra comercial, més del 40% de les empreses afirma que un major accés al mercat domèstic xinès seria el millor resultat d'aquestes converses per ajudar les empreses dels EUA a emergir-s'hi. En segon lloc, més del 28% de les empreses considera que la clau de la millora resideix en la protecció de la propietat intel·lectual. El tercer resultat més esperat de les converses comercials ha estat "l'augment de les compres de béns nord-americans", amb un 14,3%, segons l'enquesta. Això contrasta amb els últims esforços de l'administració Trump per pressionar la Xina perquè compri més productes nord-americans, especialment en l'agricultura.

INCAPACITAT D'ACCÉS AL MERCAT

Una de les queixes més sonores de les empreses nord-americanes que operen a la Xina és que moltes indústries s'han tancat en banda a tractar amb empreses estrangeres. En sectors que són oberts, suposa un 'handicap' per competir amb les empreses dirigides per l'estat local o fins i tot amb empreses privades que "es beneficien de les connexions o polítiques locals". Sense anar més lluny, el 56,54% de les empreses participants en l'enquesta afirmen que, obtenir llicències al país asiàtic, suposa un difícil repte.

Noticias relacionadas

contador