coronaviruscb55

La inflació de la zona euro es va desaccelerar bruscament al març, enmig d'una guerra de preus del petroli entre Rússia i l'Aràbia Saudita, que va reduir els preus de l'energia, i la pandèmia del coronavirus, que va frenar l'activitat econòmica a tot el bloc.

Segons les dades publicades aquest dimarts per l'oficina d'estadístiques de la Unió Europea, l'Eurostat, l'Índex de Preus al Consum (IPC) dels 19 països que comparteixen l'euro va pujar un 0,5% al març respecte al febrer, i un 0,7% respecte al mateix mes de l'any anterior, cosa que significa una desacceleració del creixement anual respecte a l'1,2% marcat el mes passat.

La caiguda deixa el creixement dels preus encara més lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), per sota però prop del 2% a mitjà termini.

Els preus de l'energia van caure un 4,3% interanual al març, mentre que els preus dels aliments no processats ​​van ser un 3,5% més alts. Sense aquests dos components volàtils, una mesura que el BCE anomena inflació subjacent i observa de prop les decisions polítiques, els preus van créixer un 1,2% en termes anuals, com s'esperava, per sota de l'1,3% al febrer.

Una mesura d'inflació encara més estreta que exclou també els preus de l'alcohol i el tabac que molts economistes del mercat observen, es va desaccelerar a un 1% interanual al març des d'un 1,2% al febrer. Els economistes esperaven una desacceleració a l'1,1%.

contador