ep un puesto de frutas del mercado de abastos de triana a 13 de septiembre de 2022 en sevilla
María José López - Europa Press

La inflació puja al 6% al febrer, de manera que l'Índex de Preus de Consum (IPC) es col·loca una dècima per sota de la dada avançada a finals del mes passat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Mentrestant, els preus dels aliments es disparen un 16,6%

Per la seva banda, la taxa anual de la inflació subjacent augmenta una dècima, fins al 7,6%, la més alta des del desembre del 1986.

Pel que fa a la inflació general, els grups que destaquen per la seva influència en l'augment de la taxa anual són habitatge, aliments i begudes no alcohòliques, lleure i cultura i vestit i calçat.

Pel que fa a l'habitatge, n'augmenta la variació més de dos punts, fins al -6,2%. Destaca en aquest comportament la pujada de l'electricitat, enfront de la disminució registrada l'any passat. Cal destacar la influència negativa del gasoil per a calefacció, els preus del qual disminueixen, enfront de l'increment de l'any passat.

Els aliments i les begudes no alcohòliques pugen un 16,6%, més d'un punt per sobre del mes anterior. Influeix en aquest comportament l'augment dels preus dels llegums i les hortalisses, els preus dels quals pugen més que l'any passat, la carn, que incrementa el preu enfront de la disminució el 2022, i el peix i el marisc, els preus dels quals disminueixen menys que l'any passat. També afecta, encara que en sentit contrari, la llet, formatge i ous, que augmenten els preus menys que el 2022.

L'apartat d'oci i cultura registra una variació anual del 3,2%, set dècimes per sobre de la del gener, a causa de l'augment dels preus dels paquets turístics, més gran que el registrat el febrer del 2022. En vestit i calçat hi ha una alça del 3,9%, tres dècimes superior a la del mes anterior. Aquesta evolució es deu als preus de tots els seus components que baixen aquest mes menys que el febrer del 2022.

Per contra, el transport és l'únic grup que pressiona a la baixa la inflació. Al febrer els preus augmenten tot just un 1,9%, més de tres punts i mig inferior a la del mes passat. Aquest descens es deu a la disminució dels preus de carburants i lubricants, enfront de l'augment del febrer de l'any anterior, a la baixada dels serveis de transport, i que els preus dels automòbils augmenten menys que el 2022.

Segons el Ministeri d'Afers Econòmics, "les mesures adoptades per reduir la inflació continuen tenint recorregut, com es posa de manifest en la reducció dels preus del transport públic". Sobre l'alça dels aliments, assenyalen que "augmenten els preus de l'alimentació, sobretot als frescos. Llegums i hortalisses, i també fruites fresques, han experimentat una reducció puntual de l'oferta com a conseqüència d'unes condicions climàtiques desfavorables, en Espanya i altres països comunitaris, que ha provocat un increment de preus per l'augment de la demanda internacional. El seu nivell d'augment és similar al de França, i inferior al d'Alemanya, al febrer".

Afegeixen que "Espanya es manté com un dels països amb menys inflació de la zona euro, cosa que afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles".

Per CA, la taxa anual de l'IPC n'augmenta al febrer respecte al gener en deu, en disminueix en tres i se'n manté estable a les quatre restants. Els majors increments es produeixen a les Canàries (0,5 punts), Cantàbria (0,4 punts), i Andalusia, Illes Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i la Rioja (totes amb pujades de 0,3 punts) . Per la seva banda, la taxa anual baixa 0,9 punts respecte al gener a Extremadura, i 0,1 punts a Comunitat de Madrid i Comunitat Foral de Navarra.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) al febrer registra una variació anual del 6%, una dècima per sobre de la registrada el mes anterior. La taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 6,1%, una dècima per sobre de la registrada per l'IPC general. Mentrestant, l'IPCH a impostos constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 6,1%, la mateixa que la de l'IPCH.

Noticias relacionadas

contador