ep consumo precio precios ipc supermercado alimentos compras comprar frutas 20190403105703
EUROPA PRESS - Archivo

La inflació va pujar al gener dues dècimes, fins al 5,9%, respecte a l'any anterior encara que va baixar dues dècimes en comparació del mes previ. Mentrestant, la taxa subjacent continua disparada, augmentant el primer mes del 2023 fins al 7,5%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). I això malgrat que el preu dels aliments va moderar el repunt al 15,4% després de l'aplicació de la rebaixa de l'IVA.

De fet, la taxa de variació anual de la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, augmenta cinc dècimes i es col·loca al nivell més alt des del desembre de 1986, situant la diferència amb l'Índex de Preus de Consum (IPC) general a més d'un punt i mig. És la diferència més gran registrada des del maig del 2020.

A més, la inflació general trenca així amb cinc mesos consecutius de descensos a la seva taxa interanual. Tot i això, cal assenyalar que la inflació interanual seria del 6,5% al gener sense tenir en compte les últimes variacions d'impostos.

Els grups que destaquen per la seva influència en l'augment de la inflació general anual són el vestit i el calçat, el transport i les comunicacions. Pel que fa al vestit i calçat, els preus pugen un 3,6%, gairebé dos punts superior al mes anterior. Aquesta evolució es deu als preus de tots els seus components que baixen aquest mes menys que el gener del 2022.

El transport situa la taxa al 5,6%, més de dos punts superior a la del mes passat, a causa de la pujada dels preus de carburants i lubricants, més gran que el gener de l'any anterior. Per la seva banda, les comunicacions, la variació de les quals se situa al 2,3%, més de quatre punts per sobre de la registrada al desembre, és perquè els serveis de telefonia pugen més que el gener del 2022.

Per contra, entre els grups amb influència negativa en destaquen l'habitatge i el lleure. Pel que fa a l'habitatge, en disminueix la variació gairebé quatre punts, fins al -8,4%. Destaca en aquest comportament la baixada de l'electricitat, més gran que el gener de l'any passat. En oci i cultura, la variació anual és del 2,5%, més d'un punt per sota de la registrada al desembre, que es deu a la baixada dels preus dels paquets turístics, més gran que la registrada el gener del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC augmenta al gener respecte al desembre en totes excepte a Aragó, on baixa una dècima. Els majors augments es produeixen a les Canàries, amb una pujada de 0,5 punts, i a Cantàbria, La Rioja i la Comunitat de Madrid, amb increments de 0,4 punts en cadascuna.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) al gener se situa al 5,9%, quatre dècimes per sobre del registrat al mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) es col·loca al 6,5%, sis dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. Per part seva, l'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 6,4%, cinc dècimes més que la de l'IPCH.

Noticias relacionadas

contador