eeuucbdinero11

La dada d'inflació PCE dels Estats Units al març ha pujat fins al 6,6% en taxa interanual, una dada que s'ha situat lleugerament per sobre de les expectatives de mercat, ja que el consens anticipava una pujada més moderada fins al 6,5%. Aquestes dades han estat publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà.

Aquestes xifres suposen un avenç des del 6,3% de creixement en taxa interanual registrat al mes de febrer. L'acceleració en l'evolució mensual també és notable i s'ha situat per sobre del consens, ja que ha passat del 0,5% del darrer informe, dada també esperada pels experts, a un creixement del 0,9%.

Pel que fa a la inflació PCE subjacent, que exclou els preus de l'energia i els aliments, ha caigut al 5,2% des del 5,3% del febrer (el consens esperava que es mantingués al 5,3%). L'evolució mensual d'aquest indicador ha pujat un 0,3%, en línia amb allò que s'esperava.

Els experts de Capital Economics observen senyals que les pressions inflacionistes "estan començant a suavitzar-se" i anticipen que els preus "cauran una mica més ràpid del que ara espera la Reserva Federal".

INGRESSOS I DESPESES PERSONALS

"L'augment dels ingressos personals al març va reflectir principalment un augment de les remuneracions, els ingressos dels propietaris, els ingressos personals rebuts sobre els actius i les prestacions socials del Govern", ha indicat l'informe d'aquest divendres.

"Dins de la compensació, l'increment va reflectir augments en els sous i salaris privats i governamentals. La pujada en els ingressos dels propietaris va ser en els ingressos agrícoles, fet que reflecteix l'augment dels preus dels cultius i el bestiar. L'augment dels ingressos personals per actius va estar liderat pels ingressos per interessos personals. L'avenç dels beneficis socials del Govern va estar liderat per Medicare i Medicaid", afegeixen.

I és que els ingressos personals han augmentat en 107.200 milions de dòlars, xifra que suposa un 0,5%, al març, mentre que els ingressos personals disponibles han pujat en 89.700 milions de dòlars, una evolució del 0,5%, i els despeses de consum personal (PCE, per les sigles en anglès) s'han incrementat en 185.000 milions, un 1,1%.

La inflació PCE és un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed) per mesurar l'estat de l'economia i aplicar, en conseqüència, les polítiques monetàries. A les darreres reunions del Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), diversos funcionaris ja van assenyalar que l'increment dels preus estava molt per sobre de l'objectiu del banc central nord-americà, situat al 2% per al PCE subjacent.

Per això, la Fed té previst augmentar els interessos en 50 punts bàsics a la reunió monetària de la setmana que ve.

En aquesta línia, el president del Banc de la Reserva Federal de Sant Lluís, James Bullard, va tornar a demostrar fa unes setmanes que és el més falcó dels falcons de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) en declarar que el banc central no deu descartar una pujada de 75 punts bàsics.

Bullard va repetir que està a favor d'una taxa d'interès al voltant del 3,5% a mitjà termini, citant una versió de la regla de Taylor, una directriu desenvolupada per John Taylor de la Universitat de Stanford que utilitza la inflació, la taxa de atur i una estimació de la taxa d'interès neutral –una taxa que no és contractiva ni expansiva– per arribar a la seva estimació.

"Atesa la persistència de les fortes pressions inflacionistes i la postura cada vegada més agressiva de la Fed, esperem que la Reserva Federal pugi els tipus en 50 punts bàsics al maig i juny, i en un total de 200 punts bàsics aquest any", expliquen experts d'Oxford Economics. "No hi ha dubte que la tolerància dels consumidors a l'alta inflació continuarà sent posada a prova, però l'augment de la despesa al març i la revisió a l'alça de les dades del febrer apunten a una resistència contínua i representen un fort traspàs per al creixement del consum i el creixement general del PIB al segon trimestre", afegeixen.

"La inflació subjacent del PCE va baixar al 5,2% des del 5,3%, taxa que suposa el primer descens des de l'octubre del 2020. Aquest és el començament d'una ratxa de majors descensos, gràcies a uns efectes de base molt favorables durant els propers mesos, però també veiem una bona possibilitat que es produeixi una moderació significativa en les xifres mensuals, en part perquè els preus dels vehicles s'estan suavitzant i en part perquè la pressió salarial sembla haver disminuït també una mica des del pic del estiu passat”, indiquen des de Pantheon Macroeconomics.

Noticias relacionadas

contador