dl usa house american housing united states residential generic 1 unsplash
Sharecast / Debby Hudson via Unsplash

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units s'ha reduït el 2,4% al gener en taxa interanual, segons les dades publicades aquest dijous per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, ha caigut fins al 2,8%, una dècima per sota del registre del mes anterior. Les dues mètriques s'han situat en línia amb el que esperava el consens.

Les dues referències s'han situat en línia amb el que esperava el consens, cosa que també ha passat en taxa intermensual. Així, la taxa general va augmentar un 0,3% respecte al mes anterior, mentres que la taxa subjacent va repuntar un 0,4%. Al desembre, aquestes referències van repuntar un 0,2% en els dos casos.

Així mateix, les dades compartides aquest dijous pel Departament de Comerç mostren que la inflació dels béns va disminuir un 1,1%, mentres que els serveis van augmentar un 0,4%.

La renda personal va augmentar 233.700 milions de dòlars (+1,0% en taxa mensual) al gener, segons aquestes estimacions, mentre que la renda personal disponible (RDP), la renda personal menys els impostos personals corrents, va augmentar 67.600 milions de dòlars (+0,3%) i les despeses de consum personal (GCP) van augmentar 43.900 milions de dòlars (+0,2%).

Així mateix, l'augment de 43.900 milions de dòlars del PCE en dòlars al gener va reflectir un increment de 121.000 milions de dòlars a la despesa en serveis, compensat en part per un descens de 77.000 milions de dòlars en la despesa en béns.

Dins dels serveis, els que més van contribuir a l'augment van ser l'habitatge i els serveis públics, els serveis financers i les assegurances (encapçalats per les despeses, els honoraris i les comissions dels serveis financers) i l'assistència sanitària (encapçalada pels hospitals). D'altra banda, dins dels béns, els que més van contribuir al descens van ser els vehicles de motor i les seves peces (encapçalats pels camions lleugers nous), la benzina i altres béns energètics (encapçalats per la gasolina) i altres béns no duradors (encapçalats pels medicaments amb recepta).

"La Reserva Federal està centrada en la direcció de la inflació, i encara creiem que hi ha bones possibilitats que la inflació PCE bàsica caigui al 2,5% al març, cosa que deixaria la porta oberta a una retallada de tipus al maig", valoren a Oxford Economics.

Així mateix, expliquen que des de la Fed han assenyalat que no necessiten millors notícies sobre la inflació per reduir les taxes, només bones notícies contínues. "Amb la tendència de la inflació encara a la baixa, encara estan sobre la taula retallades graduals de les taxes aquest any", afegeixen.

DADES SETMANALS D'ATUR

Així mateix, avui també s'han conegut les peticions setmanals de desocupació, que van augmentar fins a les 215.000 des de les 202.000 anteriors (revisades a l'alça des de les 201.000) la setmana finalitzada el 24 de febrer, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. La lectura s'ha situat per sobre de les previsions del consens, que les situaven a les 210.000.

La taxa de desocupació assegurada va ser de l'1,4%, sense canvis respecte a la setmana anterior. D'altra banda, les peticions de desocupació contínues han augmentat fins a les 1,905 milions des de les 1,86 milions anteriors, mentre que s'esperava una moderació fins a les 1,87 milions.

Les taxes de desocupació més altes es van donar a Nova Jersey (2,8%), Rhode Island (2,7%), Minnesota (2,5%), Massachusetts (2,4%), Califòrnia (2,3%), Illinois (2,3%), Montana (2,1%), Alaska (2%), Nova York (2%), Pennsylvania (2%) i Washington (2%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van registrar a Oklahoma (+1.802), Ohio (+915), Tennessee (+490), Iowa (+387) i el Districte de Columbia (+198), mentre que les retallades més grans es van observar a Califòrnia (-8.980), Kentucky (-3.671), Michigan (-1.905), Nova York (-1.643) i Illinois (-1.431).

contador