inflacion portada billete

La inflació es frena a l'octubre i cau de cop 1,6 punts en la taxa interanual, fins a situar-se l'Índex de Preus de Consum (IPC) al 7,3%, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa interanual de la inflació subjacent no varia a l'octubre i es manté al 6,2%.

Si es confirma la dada, suposa 3,5 punts menys que el rècord de preus aconseguit al juliol, quan la inflació es va alçar fins al 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984. I és la taxa més baixa des del gener, quan es va situar al 6,1%.

A més a més, representa el tercer mes consecutiu de descensos en taxa interanual. Cal recordar que la inflació es va rebaixar a l'agost fins al 10,5% i al setembre va abandonar el doble dígit en caure fins al 8,9%.

D'acord amb l'indicador avançat per l'INE, l'evolució a la baixa de la inflació es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat, que van pujar a l'octubre del 2021. També hi influeix, encara que menys, el descens del gas, enfront de la pujada de l'any anterior, i l'augment dels preus per l'entrada de la nova temporada del vestit i el calçat, més moderat que el 2021.

En taxa mensual, els preus de consum registren a l'octubre un augment del 0,4% respecte al setembre. És la pujada més moderada de la taxa mensual de l'IPC un mes d'octubre des del 2013.

D'altra banda, a l'octubre, la taxa de variació anual estimada de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) se situa al 7,3%, més d'un punt i mig inferior a la registrada al mes anterior. La variació mensual estimada de l'IPCH és del 0,1%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'octubre el proper 15 de novembre.

Noticias relacionadas

contador