ep archivo   enchufe enchufes electricidad factura luz interruptor
EUROPA PRESS - Archivo

La taxa d'inflació de la zona euro s'ha situat a l'agost al 3%, davant el 2,2% registrat al juliol, percentatge que suposa la major pujada dels preus a la regió des de novembre de 2011, segons l'estimació avançada de la dada publicada per Eurostat.

El repunt de la inflació a l'agost respon a l'alça del 15,4% del preu de l'energia, enfront del 14,3% de juliol, així com a la pujada interanual del 2,9% dels aliments frescos, enfront de l'1,9% del mes anterior. Al seu torn, els béns industrials no energètics s'han encarit a l'agost un 2,7% interanual, després de pujar un 0,7% al juliol, mentre que els serveis han pujat un 1,1% des del 0,9% del mes anterior.

"Seguim considerant que el pic d'inflació actual és en gran part transitori, ja que les correccions de preus dels bloquejos generalitzats el 2020 continuen influint en la inflació general. Per tant, esperem que la inflació torni a caure per sota de l'objectiu el 2022", apunten des d'Oxford Economics.

D'aquesta manera, en excloure l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació registrada a l'agost ha pujat fins a l'1,7% des del 0,9% de juliol, el seu major augment interanual des del març del 2013. Així mateix, en deixar fora l'efecte de l'alcohol i el tabac, els aliments frescos i l'energia, la taxa d'inflació subjacent de la zona euro s'ha situat a l'1,6% des del 0,7% del mes anterior, la major pujada des de juliol de 2012.

Entre els països de la zona euro, la major pujada dels preus a l'agost s'ha observat a Estònia, amb un increment del 5%, per davant del 4,9% de Lituània i del 4,7% de Bèlgica, mentre que el menor encariment dels preus s'ha registrat a Malta, amb una pujada del 0,3%, i a Grècia, amb una alça de l'1,2%. En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació interanual harmonitzada s'ha elevat a l'agost fins al 3,3% des del 2,9% del juliol, xifra que ha reduït a quatre dècimes el diferencial de preus desfavorable respecte a l'eurozona.

Noticias relacionadas

contador