sectores inflacion

La inflació es manté imparable a la zona euro. Segons la dada avançada d'Eurostat, l'oficina estadística comunitària, l'índex de preus de consum (IPC), avança fins al 8,6% al juny, en comparació amb el 8,1% del maig.

Si s'analitzen els principals components de la inflació de la zona de l'euro, s'espera que l'energia registri la taxa anual més alta al juny (41,9%, enfront del 39,1% del maig), seguida d'aliments, alcohol i tabac (8,9%, enfront del 7,5% del maig), béns industrials no energètics (4,3%, enfront del 4,2% del maig) i serveis (3,4%, enfront del 3,5% del maig).

Deixant fora del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro va pujar fins al 5%, enfront del 4,6% del mes anterior. Si també s'exclou l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, és a dir, la d'inflació subjacent, la dada cau una dècima, fins al 3,7%.

Per països, les pujades més grans de preus van correspondre a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19%), mentre que les pujades menys fortes es van registrar a Malta (6,1%), França (6,5%) i Finlàndia (8,1%). Alemanya i els Països Baixos són els únics països on la inflació es va moderar, en passar al 8,2% des del 8,7% i al 9,9% des del 10,2%, respectivament.

contador