ep comunidades sostenibles y produccion responsable los retos de los supermercados para cumplir los
Europa Press

Per primera vegada en 17 mesos, els preus es relaxen a la zona euro. Al novembre, la inflació es va quedar al 10,1%, allunyant-se així del rècord aconseguit al mes anterior (10,6%). Tot i això, la correcció és una dècima menys intensa del que anticipava Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

Per la seva banda, la taxa d'inflació subjacent, la que exclou del càlcul l'impacte de l'energia, els aliments frescos, l'alcohol i el tabac, es va mantenir al màxim històric del 5%. Deixant-ne fora només l'efecte de l'energia, la inflació es va col·locar al novembre al 7%.

La contribució més gran a la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro va correspondre a l'energia, per davant dels aliments, l'alcohol i el tabac, els serveis i els béns industrials no energètics. En concret, els preus de l'energia van pujar un 34,9% (enfront del 41,5% d'octubre), els aliments frescos, un 13,8% (enfront del 15,5%), els serveis un 4,2 % (enfront del 4,3%) i els béns industrials no energètics es van mantenir al 6,1%.

Per països, en comparació amb l'octubre, la inflació anual va baixar en 16 Estats membres, es va mantenir estable en tres i va pujar en vuit. Les taxes anuals més baixes es van registrar a Espanya (6,7%), França (7,1%) i Malta (7,2%), mentre que les taxes anuals més altes van ser a Hongria (23,1%), Letònia (21,7%), Estònia i Lituània (21,4%).

A tota la Unió Europea (UE), la taxa d'inflació interanual també es va alentir al novembre, fins a l'11,1%.

D'aquesta manera, la inflació continua col·locant-se molt per sobre de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous va tornar a apujar els tipus d'interès, que ja son al 2,5%. També va revisar les seves previsions i ara vaticina un increment de la inflació més gran que l'esperat al llarg del 2023.

Així, l'organisme estima que la inflació se situarà de mitjana al 8,4% el 2022 (al setembre apostaven per un 8,7%) i que disminuirà fins al 6,3% el 2023 (l'anterior previsió era del 5,5%). Posteriorment, es projecta que la inflació serà, de mitjana, del 3,4% el 2024 i del 2,3% el 2025.

Noticias relacionadas

contador