angela merkel portada
Bolsamanía

L'índex de preus al consum (IPC) d'Alemanya va augmentar al gener fins a l'1,7% en comparació amb l'1,5% de desembre de 2019, segons les dades avançades publicades aquest dijous per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). Això suposa que la inflació s'acosta a l'objectiu del 2% fixat pel Banc Central Europeu (BCE) per a la zona euro.

Això representa també que els preus alemanys van augmentar al gener més que durant els últims sis mesos. En taxa intermensual, l'IPC es va situar al -0,6% al gener, davant el 0,5% del mes anterior, en línia amb el que estimava el mercat.

Precisament, aquest dijous des del govern alemany han demanat al BCE que revisi el seu objectiu d'inflació, en considerar que aquest 2% és massa alt en el món globalitzat i digitalitzat d'avui, en què moltes companyies ja no poden augmentar significativament els preus.

Des de Pantheon Macroeconomics consideren que "la recuperació en forma de V de la inflació alemanya està completa, però dubtem que pertorbi els mercats o el BCE". Assenyalen també que l'augment al gener es va deure principalment a una major pujada en el preu dels aliments i l'energia, fins al 2,3% i el 3,4%, respectivament. Per la seva banda, la inflació dels serveis va caure fins a l'1,5%, a causa sobretot de la baixada dels preus en les vacances combinades, cosa que ha compensat una major inflació en transport, hotels i restaurants.

La majoria dels experts assumeixen que la taxa d'inflació es mantindrà per sota del 2% tant aquest any com el que ve. En concret, l'Institut Ifo espera que es quedi a l'1,5% el 2020 i que hauria de pujar a l'1,6% el 2021.

Noticias relacionadas

contador