• Es tracta de la xifra més alta registrada al país des de novembre 2017
fresas

La taxa mitjana anual de l'Índex de Preus al Consum (IPC) a Espanya va créixer una dècima al març fins a arribar a l’1,2%, la seva xifra més alta des de novembre de 2017, gràcies a l'encariment principal de la llista de la compra. Així ho publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest divendres.

En concret, els aliments i begudes no alcohòliques van accelerar el seu preu un 1,4% durant el tercer mes de l'any a causa que llegums i hortalisses van mantenir el seu preu, mentre que van disminuir al març de 2017. Per la seva banda, el transport es va encarir tres dècimes fins a arribar a una taxa interanual de l'1,4%, gràcies a un menor descens dels carburants que just un any abans. L'oci i la cultura també es van encarir quatre dècimes fins a l’1,0% per l'augment dels preus dels paquets turístics enfront de l'estabilitat registrada al març del passat exercici. En particular, hotels i restaurants van ser un 2,2% més cars. Finalment, l'habitatge va veure caure el seu preu quatre dècimes per situar-se a l’1,0% per un major descens dels preus de l'electricitat i del gas.

Per la seva banda, la taxa subjacent, eliminant-ne el comportament de l'energia i els aliments, es va situar també a l’1,2%, de manera que iguala el resultat de l'índex general.

En termes intermensuals, la taxa de variació de l'IPC general va ser del 0,1%, amb el vestit i el calçat encarint un 4,3% com a principal grup amb repercussió positiva. La major caiguda es va produir al preu de l'electricitat (-7,6%).

La taxa anual de l'IPC va créixer a la majoria de comunitats autònomes al març respecte al febrer, amb Múrcia, Extremadura i la Comunitat de Madrid amb una pujada de tres dècimes en totes elles. En contrast, Canàries va ser l'única comunitat que va registrar caigudes, amb una disminució de dues dècimes.

CATALUNYA

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va augmentar una dècima al mes de març respecte a la dada de febrer, i la taxa interanual en va escalar una altra, fins a l'1,5%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Catalunya és la comunitat amb una taxa interanual més alta, amb un 1,5%, seguida per la Comunitat de Madrid, amb un 1,4%, mentre que a l'extrem oposat se situa la ciutat autònoma de Ceuta, amb un 0,4%.

A Catalunya, els preus que més han baixat han estat els de l'habitatge, amb una decreixença de l'1,6%, seguits, a gran distància, pels de les comunicacions (-0,2%) i els del transport (-0,1%).

Per contra, han pujat especialment els preus del vestit i el calçat amb la finalitat de les rebaixes (+4%), seguits pels d'hotels, cafès i restaurants (+0,7%) i els de l'oci i la cultura (+0,5%).

Per províncies, Barcelona és la que ha presentat un augment més significatiu de la inflació, de dues dècimes, mentre que el repunt va ser d'una dècima a Lleida, els preus es van mantenir a Tarragona i van baixar una dècima a Girona.

Pel que fa a la taxa interanual, el valor més alt el va registrar Barcelona, amb un 1,6%, seguida de Girona (1,5%), Lleida (1,3%) i Tarragona (1,1%).

Noticias relacionadas

contador