eeuu inflacion
Alberto Sánchez

La inflació continua disparada als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat més del que s'esperava al juny i s'ha situat al 9,1% en taxa interanual, enfront del 8,6% registrat al maig, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada, a més, se situa per sobre del 8,8% esperada pel consens i suposa el major augment des del 1981.

Pel que fa a la taxa mensual, els preus van escalar un 1,3%, per sobre de l'1,1% esperat i de la dada del maig, quan el repunt mensual va ser de l'1%.

L'informe destaca que l'augment va ser generalitzat, i els índexs de gasolina, habitatge i aliments són els majors contribuents a la pujada dels preus. L'índex d'energia va pujar el 7,5% durant el mes, després de pujar el 3,9% al maig. L'últim any, l'índex d'energia va augmentar el 41,6%.

Els preus de la gasolina també van patir una pujada de l'11,2% i, durant els dotze últims mesos han experimentat un creixement del 59,9%, el major augment des del març del 1980.

L'altre component principal, l'índex d'aliments va augmentar un 1% al juny, igual que l'índex d'aliments a casa. L'índex d'aliments ha crescut en un any un 10,4%, el major augment des del febrer del 1981.

Pel que fa a la taxa subjacent, que exclou l'energia i els aliments no elaborats, va pujar a un ritme mensual del 0,7%, lleugerament per sobre del 0,6% anticipat pel consens. La taxa interanual es va situar al 5,9%, lleument superior al 5,8% esperat pel mercat, però 0,1 punts percentuals per sota de la dada del maig (6%).

Els contribuents més importants a la dada d'inflació subjacent van ser els índexs d'habitatge, automòbils i camions usats, atenció mèdica, assegurances de vehicles i vehicles nous.

L'índex de l'habitatge, que constitueix aproximadament un terç de la ponderació de l'IPC, es va situar al 0,6%, igual que al maig. L'índex d'atenció mèdica, per la seva banda, va augmentar un 0,7% al juny, sent-ne els serveis dentals el que van patir l'augment més gran, un 1,9% al juny, la variació mensual més gran mai registrada per a aquesta sèrie, que data del 1995.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Després de conèixer-se la dada d'inflació, els experts de Pantheon Macroencomics consideren que "l'informe serà una lectura molt incòmoda per a la Reserva Federal" i descarten la possibilitat que la Fed pugi a la reunió de juliol els tipus d'interès, només 50 punts bàsics. Tot i que assenyalen que, és possible, que la taxa subjacent caigui més ràpid del que esperaven els mercats a causa dels preus més baixos de les matèries primeres i de la fortalesa del dòlar.

Dan Boardman-Weston, director executiu i director d'inversions de BRI Wealth Management, afirma que "la Fed té una tasca difícil per endavant, tractant de garantir que les expectatives d'inflació no s'arrelin, però és probable que continuïn endurint la política en una economia en desacceleració. L'aterratge 'suau' que esperen segueix semblant una gran pregunta.” No obstant, creuen que encara que és probable que se segueixin veient lectures altes durant els propers mesos, la taxa es pot reduir a partir d'aquí, a causa del retrocés al preu de les matèries primeres.

Ben Laidler, estrateg de mercats globals de la plataforma d'inversió en multiactius eToro, opina que la mala dada d'inflació reforça les expectatives que la Fed durà a terme "noves pujades agressives" dels tipus d'interès. "La Fed es mantindrà agressiva per combatre-la, amb una gran pujada del 0,75% durant la propera reunió del 27 de juliol. No obstant, els primers indicis que la pressió inflacionista està disminuint permeten albergar l'esperança que es posi fi a les dràstiques pujades dels tipus d'interès i que els mercats financers s'enforteixin per Nadal". Tot i això, des d'eToro veuen "un raig d'esperança" en la tercera caiguda consecutiva de la inflació subjacent.

Des de Federated Hermes comparteixen l'opinió que la dada reforça els arguments a favor que la Fed pugi els tipus d'interès 75 punts bàsics a la propera reunió de política monetària de finals d'aquest mes. "El sòlid informe sobre l'ocupació del juny, publicat divendres, ja apuntava en aquesta direcció. Una inflació elevada i un mercat laboral ajustat poden ser ingredients explosius, que podrien provocar efectes de segona ronda i que l'alta inflació es consolidi. És probable que la Reserva Federal recorri a una retòrica agressiva i a un enduriment més gran de la política monetària almenys fins a finals de tardor, en la seva lluita per mantenir la seva credibilitat”.

Els analistes d'Oxford Economics indiquen que el compromís "incondicional" de la Fed per reduir la inflació "portarà els funcionaris a continuar augmentant agressivament les taxes d'interès" i que els tipus d'interès pujaran 75 punts bàsics tant a reunió de juliol com a al setembre, "ja que la inflació es mantindrà estancada i elevada".

Caleb Thibodeau, associat sènior de l'equip de mercats de capital global de Validus Risk Management, es mostra en la mateixa línia, en reiterar que la Fed pujarà les taxes 75 punts bàsics al juliol. La dada d'inflació fa que el camí de les taxes que actualment estan valorant el mercat de swaps i tresoreria sigui una mica més segur, cosa que és un impuls continu a l'alça als fons federals fins a finals d'any, després de la qual cosa és probable que la Fed hagi de començar a relaxar la política novament”.

Per als economistes de Berenberg, la contínua pujada de la inflació és motiu de preocupació i són partidaris de la pujada de 75 punts bàsics dels tipus d'interès al proper conclave monetari del juliol.

A TD Securities esperen que la Fed mantingui el seu "agressiu biaix d'enduriment durant els propers mesos, ja que el seu objectiu és assolir una postura de política més restrictiva abans de final d'any. De fet, esperem que el Comitè augmenti les taxes en 75 punts bàsics a la reunió d'aquest mes i deixi la porta oberta per a un augment d'una magnitud similar per a la reunió del FOMC del setembre".

Noticias relacionadas

contador