• Els experts reconeixen que els inversors es mantenen cautelosos a l'espera del que passi divendres
cbchinaeeuutradewar

El president dels Estats Units, Donald Trump, està preparat per imposar un paquet de mesures aranzelàries a la Xina que puja a 60.000 milions de dòlars i que, segons informa The Washington Post, podria fer-se realitat aquest mateix divendres. Trump compliria així amb una amenaça que està anticipant des que va arrencar la seva campanya electoral. Segons el diari, la possibilitat que aquest paquet de mesures sigui aprovat aquest divendres ha estat confirmada per quatre funcionaris del Govern nord-americà.

Els assessors de Donald Trump li haurien presentat inicialment un paquet de mesures aranzelàries de 30.000 milions de dòlars sobre productes xinesos, però Trump els va indicar que dupliquessin l'abast dels nous gravàmens

Assenyala The Washington Post que els assessors del president li haurien presentat inicialment un paquet de mesures aranzelàries de 30.000 milions de dòlars que s'aplicaria una gamma de productes, però Trump els va indicar que dupliquessin l'abast dels nous gravàmens comercials a la Xina fins als 60.000 milions de dòlars. El paquet podria aplicar-se a més de 100 productes que, segons l'Administració de Trump, es van desenvolupar mitjançant l'ús de secrets comercials que la Xina va robar a les empreses nord-americanes o forçar a lliurar-los a canvi d'accedir al seu mercat.

El president dels Estats Units s'ha mostrat ferm en els seus plans sobre el proteccionisme comercial. El passat 8 de març, i malgrat les objeccions fins i tot dels seus propis consellers -el seu assessor econòmic Gary Cohn va dimitir per estar en contra d'aquestes polítiques-, Donald Trump va aprovar un aranzel del 25% a la importació de l'acer i del 10% al alumini. El nou assessor econòmic de Trump, Larry Kudlow, també s'ha mostrat en contra dels aranzels "generalitzats", però ha precisat que la Xina s'ha buscat les mesures que els Estats Units estudia aplicar.

"He de dir que, com algú a qui no li agraden els aranzels, crec que la Xina s'ha guanyat una resposta dura, no només dels Estats Units", va dir Kudlow al programa Closing Bell de CNBC, l'espai del qual ha estat presentador i col·laborador durant un quart de segle, la passada setmana. "Una idea que tinc és que els Estats Units podria liderar una coalició de grans socis comercials i aliats contra la Xina, o fer-li saber que està violant les regles", va afegir.

Els mercats, mentrestant, es mostren cautelosos davant el que pugui passar. Aquest dilluns hi ha hagut caigudes de l’1,5% a Wall Street i descensos per sobre de l'1% a les places del Vell Continent. Les borses asiàtiques, per la seva banda, s'han mantingut tranquil·les i han tancat pràcticament planes, amb signe mixt.

Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, apunta que "els inversors estan cautelosos davant la perspectiva que les recents tensions sobre el comerç s'estenguin encara més a l'economia a mesura que s'acosta la data límit de divendres".

Al seu informe d'aquest dimarts, els experts de Link Securities reconeixen que una de les raons que explica el moment complicat que estan travessant les borses és el debat generat per la decisió de l'Administració nord-americana d'imposar tarifes a l'acer i l'alumini i l'amenaça d'establir nous impostos per a les exportacions xineses. "Aquests factors estan generant una elevada incertesa entre els inversors", argumenten aquests analistes.

Per la seva banda, la Xina ja va avançar a principis de març que prendrà represàlies contra els Estats Units en cas de guerra comercial. El ministre d'Afers Exteriors xinès, Wang Yi, va dir que "la Xina no vol una guerra comercial, però respondrà en cas que es produeixin pujades d'aranzels que perjudiquin els nostres interessos". "A la nostra era globalitzada, els que recorrin a la guerra comercial estaran triant el remei equivocat, no van a fer res més que penalitzar els altres, danyant, a més, a ells mateixos", ha advertit Wang.

Noticias relacionadas

contador