ep archivo   estados unidos  el libro beige de la fed constata una amplia expectativa de que la
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

El Llibre Beix de la Fed, que s'ha actualitzat aquest dimecres, reconeix que l'activitat econòmica dels Estats Units ha crescut a un ritme “modest”, a causa dels obstacles que han suposat les interrupcions de la cadena de subministrament i l'escassetat de la mà obra.

Segons el document, al mes de desembre s'ha produït una “sobtada reculada” en la despesa en viatges i lleure davant la ràpida propagació de la variant òmicron.

Pel que fa a l'ocupació, s'han mantingut baixes les nòmines i s'han elevat els salaris en un intent per omplir els llocs vacants, segons el document. A més, algunes empreses s'han mostrat obertes a oferir feines a temps parcial per atraure potencials candidats.

Segons la publicació de la Fed, els preus a l'engròs i dels materials han contribuït a les pressions sobre els preus en una àmplia gamma de sectors, incloent-hi el sector serveis. Tot i aquestes circumstàncies, el document ha assegurat que "els contactes a la majoria dels districtes de la Reserva Federal han informat d'un sòlid creixement dels preus cobrats als clients".

Aquest panorama coincideix amb les dades de l'IPC dels Estats Units publicades aquest dimecres, que han mostrat la pujada de preus més ràpida en 40 anys.

La notícia arriba després del gir 'hawkish' de la Fed que es recull a les actes del seu últim Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès). Als escrits es desprèn la preocupació dels funcionaris del banc central nord-americà per la inflació i afirmen que es podria apujar anticipadament els tipus així com una reducció del balanç.

El president de la Fed, Jerome Powell, va afirmar dimarts que haurien de pujar més els interessos "si la inflació persisteix". "Sabem que l'alta inflació cobra un preu, particularment per a aquells que tenen menys capacitat per cobrir els costos més alts d'elements essencials com ara aliments, vivenda i transport", ha comentat.

Noticias relacionadas

contador