ep un hombre mira el escaparate de una tienda abierta durante la fase 1 de la desescalada en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press

L'activitat empresarial a la zona euro va continuar deteriorant-se durant el mes de maig, malgrat l'aixecament progressiu de les restriccions, encara que el ritme de caiguda es va moderar substancialment respecte dels mínims observats a l'abril, segons reflecteix l'índex PMI, que va pujar a 31,9 punts des dels 13,6 del mes anterior, i situa Espanya com el país més allunyat de la recuperació entre les principals economies de l'euro.

Les dades a nivell nacional van mostrar una millora generalitzada a les respectives lectures de l'índex PMI compost. Les quatre economies més grans de la zona euro van experimentar contraccions més lentes, si bé encara severes, de l'activitat total.

"Itàlia va registrar el millor resultat, seguida d'Alemanya i França. Espanya va continuar sent el país amb el pitjor resultat", van assenyalar els autors de l'enquesta.

D'aquesta manera, a Itàlia la lectura del PMI compost de maig pujava a 33,9 punts, el seu màxim de 3 mesos, situant-se per davant del nivell de 32,3 punts corresponent a Alemanya, el més alt en dos mesos, així com dels 32,1 punts del PMI compost de França. En el cas d'Espanya, la lectura de maig d'aquest indicador avançat es va situar en 29,2 enters, la més alta en tres mesos.

A nivell general, l'índex PMI del sector serveis de l'eurozona va arribar al maig a 30,5 punts després del seu enfonsament a l'abril, quan es va situar en 12 enters, mentre que la dada del sector manufacturer va millorar fins als 39,4 punts, enfront dels 33,4 d'abril.

"Es preveu que el PIB de la zona euro caurà a una taxa sense precedents en el segon trimestre, acompanyat per l'augment més pronunciat de l'atur observada en tota la història de la zona euro", va vaticinar Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit, que anticipa una contracció del PIB el 2020 del 9% i va advertir que "la recuperació trigarà anys fins a recuperar els nivells d'activitat previs a la pandèmia".

Referent a això, l'expert va apuntar que, sempre que no hi hagi un ressorgiment dels contagis, la desescalada planificada dels confinaments inevitablement ajudarà a impulsar encara més l'activitat empresarial i la confiança durant els pròxims mesos.

No obstant això, Williamson va subratllar que les perspectives estan erosionades per la possibilitat que la demanda es mantingui feble pel fet que la despesa de les llars es vegi afectat negativament pels alts nivells de desocupació i que les despeses corporatives es redueixin a mesura que les empreses intenten sanejar els seus balanços.

Noticias relacionadas

contador