ep un hombre hace la compra en un mercado de lima peru entre las medidas impuestas por el gobierno
Cesar Campos/dpa - Archivo

La xifra de negocis del comerç minorista es va reduir al maig un 20,2% respecte al mateix mes de 2019, segons va informar avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

És un descens de la facturació d'11,3 punts inferior a la taxa d'abril, amb el mes sencer afectat pel tancament d'aquests negocis, en el qual es va batre un rècord de caiguda de la sèrie estadística amb una baixada del 31,5%.

L'INE recorda que des del 4 de maig, d'acord amb el pla per a la transició cap a una nova normalitat, els locals comercials que no tenien permesa la venda al públic han anat reobrint les portes i adaptant els seus aforaments gradualment, conforme els diferents territoris han anat aconseguint les diferents fases de la desescalada.

Atesos les diferents maneres de distribució, tots els establiments disminueixen les seves vendes respecte al mes de maig de l'any anterior. Petites cadenes (−38,0%) i Grans superfícies (−30,2%) registren els majors descensos.

Per productes, l'alimentació creix en Grans superfícies (7,9%) i en Grans Cadenes (6,9%). Per part seva, les vendes de la resta de béns descendeixen en tots els tipus de comerç en taxa anual.

Les vendes d'aliments baixen un 0,3% i les de la resta de béns un 30,4%. Aquests descensos es deuen, fonamentalment, al comerç presencial, atès que les empreses dedicades en exclusiva al comerç on-line augmenten les seves vendes un 64,1%.

Per regions, les vendes baixen en taxa anual en totes les comunitats autònomes al maig. Balears (−28,7%), Canàries (−28,5%) i Regió de Múrcia (−23,6%) presenten els majors descensos. Per part seva, Galícia (−11,3%), Castella - La Manxa (−15,1%) i Principat d'Astúries (−15,8%) registren els menors descensos.

L'efecte de l'estat d'alarma sobre l'ocupació en el comerç al detall s'ha vist diluït per la possibilitat de les empreses d'acollir-se a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). A nivell nacional ha baixat un 3,6% en taxa anual. Les comunitats més dependents del turisme han sofert les majors baixades de vendes, amb taxes anuals del −27,0% a Balears i del −28,5% a Canàries.

Noticias relacionadas

contador