cbvirus euro sh11

El creixement econòmic del sector privat la zona euro en conjunt va perdre embranzida a l'agost després del repunt, per la desacceleració provocada per la crisi de la Covid-19. L'atenuació en general de l'expansió es va deure exclusivament a la feblesa en el sector serveis, ja que el creixement de la producció del sector manufacturer es va accelerar, com es detalla a l'índex PMI publicat aquest divendres.

En concret, l'Índex PMI Compost de l'Activitat Total de l'eurozona, elaborat per la consultora Markit, va registrar 51,6 a l'agost, en descens enfront de la seva lectura de juliol de 54,9, assenyalant un alentiment del ritme de creixement de l'activitat total. Cal recordar que al juliol s'havia observat la primera expansió de l'activitat total des de fa cinc mesos gràcies a un repunt després del brot de la COVID-19 i els trastorns causats pels confinaments arreu de la zona euro.

Els dos grans sectors estudiats van revelar tendències divergents a l'agost. Les empreses de serveis van registrar nivells d'activitat empresarial pràcticament iguals als de juliol. D'altra banda, la producció manufacturera va augmentar intensament i el seu ritme de creixement es va accelerar fins al més alt des d'abril de 2018.

Les carteres de noves comandes van augmentar per segon mes consecutiu, encara que, com en el cas de l'activitat total, el ritme de creixement es va desaccelerar a mitjan segon trimestre. El creixement de les noves comandes en total va ser afeblit per una caiguda de les noves comandes per a exportacions, que al seu torn van ser afectats per un intens declivi de les noves comandes procedents de l'estranger en el sector serveis, ja que van tornar a imposar-se restriccions de viatge en alguns països en registrar-se augments de casos de COVID-19.

Un intens augment de les noves comandes rebudes en el sector manufacturer per segon mes consecutiu va contribuir a generar una estabilització dels nivells de comandes per completar en aquest sector, posant fi a una seqüència de vint-i-tres mesos d'erosió de les comandes pendents. En conjunt, les carteres de comandes pendents van continuar contraient-se, ja que les empreses de serveis van indicar una reducció més intensa que al juliol.

Com que la demanda subjacent va continuar sent feble i la confiança empresarial respecte de l'activitat futura es va desinflar respecte al mes anterior, les empreses de la zona euro van continuar reduint els nivells de personal. L'ocupació va disminuir per sisè mes consecutiu, encara que el ritme de retallada de les plantilles es va continuar desaccelerant respecte del rècord de l'enquesta, registrat a l'abril. Es van observar reduccions de les plantilles als dos sectors estudiats, però en el sector manufacturer es va continuar retallant l'ocupació amb especial rapidesa.

Els costos van augmentar per tercer mes consecutiu a l'agost. La taxa d'inflació va ser la més marcada des del començament de la crisi de la COVID-19, tot i que va continuar sent relativament feble. L'augment dels preus pagats es va centrar en el sector serveis, mentre que els preus de compra del sector manufacturer es van mantenir pràcticament sense canvis després de més d'un any de caiguda dels preus.

Les empreses van continuar reduint els seus preus de venda, estenent la seqüència actual de caiguda a sis mesos. No obstant això, l'última reducció dels preus cobrats va ser només lleugera i la més lleu de l'actual seqüència baixista dels preus cobrats. Les tarifes es van reduir en els dos sectors estudiats a causa de la feblesa generalitzada del poder de fixació de preus causada per l'entorn d'escassa demanda.

Pel que fa a l'anàlisi per països, el creixement a Alemanya va continuar sent sòlid i només va registrar un alentiment modest respecte al juliol. Les persistents millores en la demanda van ajudar a fomentar un augment de la confiança empresarial, que va assolir la seva màxima dels dos últims anys. No obstant això, les empreses van continuar retallant plantilles. D'altra banda, el creixement a França va sofrir una pèrdua d'impuls després d'una intensa recuperació el mes anterior. Es van registrar augments modestos de l'activitat total i les noves comandes, mentre que les noves comandes per a exportacions van disminuir. La taxa de retallada d'ocupació es va accelerar lleugerament.

Mentre que les dues economies principals de la zona euro es van mantenir en territori de creixement a l'agost, a la resta de la regió l'activitat total es va reduir. No obstant això, la contracció va ser només marginal. Les noves comandes també van disminuir lleugerament, mentre que les empreses van retallar l'ocupació a un ritme sòlid, que es va mantenir igual a l'observat durant el mes anterior.

Des de Markit assenyalen que "el repunt econòmic de la zona euro va perdre impuls a l'agost, evidenciant la feblesa inherent de la demanda, causada per la pandèmia de COVID-19. La recuperació es va veure perjudicada per l'augment dels casos del virus a diverses regions de la zona euro, i les renovades restriccions van afectar especialment el sector serveis. Els fabricants van continuar indicant augments marcats de la producció i les noves comandes".

Afegeixen que les empreses "continuen mostrant cautela a l'hora de prendre decisions d'ocupació, optant novament per reduir les plantilles a l'agost a causa d'una falta de confiança en la robustesa de la recuperació. La zona euro es troba en una cruïlla, ja que el creixement econòmic pot tornar a accelerar-se en els pròxims mesos o pot decaure després del rebot inicial en relaxar-se els confinaments. El rumb probablement dependrà en gran manera del grau d'èxit de la contenció de la COVID-19 i de si les empreses i els seus clients poden desenvolupar la confiança necessària per a fomentar el creixement".

Per part seva, des d'Oxford Economics confien "que el tercer trimestre veurà un fort repunt del creixement", però amb l'augment dels casos de Covid-19 a l'eurozona, "és probable que la renovació de les restriccions de viatge i el restabliment de les mesures regionals de contenció continuïn. Com a resultat, l'activitat en el sector de serveis que sembla haver-se estancat a l'agost fa que les perspectives per al quart trimestre siguin força moderades".

Noticias relacionadas

contador